ДФЦ: Вучић изузетан и јак лидер, с јасном визијом напретка

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић је изузетан, јак лидер, с јасном визијом напретка Србије, оценили су представници Међународне развојне финансијске корпорације САД (ДФЦ) у разговору с гувернером Народне банке Србије Јоргованком Табаковић.
dfc
Фото: Ilustracija

Како је саопштено из НБС, гувернер Јоргованка Табаковић састала се с представницима америчке делегације, коју су чинили високи представници ДФЦ, Извозно-увозне банке САД (Ексим), будући шеф канцеларије ДФЦ-а у Београду, као и представници Амбасаде САД у Србији.

Високи званичници из САД су истакли такође да је рад и допринос Народне банке Србије изузетно важан за успех Србије, и да чињеница да је динар остао стабилан и током пандемије недвосмислено говори о начину рада и резултатима НБС.

Сама посета високих представника из САД представља наставак сарадње која је трасирана током недавног састанка у Вашингтону председника Србије Александра Вучића и председника САД Доналда Трампа, наводи се у саопштењу НБС.

Том приликом постигнути су договори који представљају окосницу даље сарадње Србије са САД и унапређења односа двеју земаља на економском плану. Посета представника ДФЦ и Извозно-увозне банке означава почетак спровођења ових договора и њихову даљу конкретизацију прецизирањем развојних пројеката и области сарадње.

Гувернер Јоргованка Табаковић је истакла на састанку да нема дилеме да је циљ САД јачање регионалне сарадње на овим просторима, а да је председник Вучић креатор идеје „Мини Шенгена” и предлагач идеја које значе економски и друштвени развој на првом месту Србије, али и региона.

Ономе који је сав свој политички капитал ставио у функцију напретка Србије, а то је председник Вучић, ја ћу остати поуздан ослонац. Са институцијом на чијем сам челу, наставићемо да радимо тако да председник Вучић има пуну подршку у очувању у сваком смислу стабилне Србије, па и финансијски, која је његов и наш кључни циљ, рекла је Табаковић.

Додала је и да као гувернер Републике Србије у ММФ има прилику да током пролећних и јесењих заседања Фонда и Светске банке види где се Србија налази на глобалној инвестиционој мапи, а интересовање огромног броја инвеститора говори да смо у самом врху.

Да верују у перспективе Србије потврђују и приливи страних директних инвестиција у Србију, који прелазе 8,0 посто бруто домаћег производа и чине око 60 процената укупних прилива на Западни Балкан.

Амерички саговорници су оценили да раст кредитног рејтинга Србије говори јасно о резултатима рада НБС и Владе Србије.

Такође су истакли и да је председник САД Доналд Трамп изузетно посвећен томе да се споразум реализује на најбољи могући начин и да нова економска сарадња буде таква да донесе што више нових радних места.

Навели су и да су у претходном периоду имали прилику да се састану с представницима приватног сектора у Србији, који су рекли да начин вођења НБС ствара сигурност која им је неопходна за дугорочно пословање и да им посебно значи стабилност домаће валуте и ниска и предвидива инфлација. Посебно им је значила брза и ефикасна реакција централне банке током пандемије вируса корона.

Током састанка представници делегације САД говорили су детаљније о политици ДФЦ-а, облицима присуства на тржишту, посвећености тржиштима и локалним компанијама. Рад Ексим банке комплементаран је раду ДФЦ-а и оне могу радити заједно на различитим дугорочним пројектима који јачају везе између региона и економија.

На крају састанка закључено је да је кључни задатак развој и да у мери у којој се у Србији омогући јачање инфраструктуре, привреде, а посебно отварање нових радних места, бићемо успешнији на овом заједничком задатку. Централна банка која успешно чува стабилност - монетарну и финансијску, јесте један од веома важних ослонаца на том путу, наводи се у саопштењу НБС.

Централна банка посећа да је почетком овог месеца и амерички Стејт департмент објавио извештај о условима пословања и инвестиционој клими за 2020. годину за више од 170 земаља и тржишта, у којем се за Србију констатује да је инвестициона клима поправљена у претходних неколико година, чему су допринеле пре свега предузете макроекономске реформе, ојачана финансијска стабилност, повећана фискална дисциплина и напредак у процесу приступања ЕУ.

У погледу мера и активности које су из домена НБС, у извештају се наводи оцена ММФ-а да је отпорност финансијског сектора Србије на ризике у претходном периоду појачана. Истиче се да је капитализованост банкарског сектора знатно изнад регулаторног минимума, да је повећан квалитет активе, као и да су показатељи профитабилности стабилни.

Наводи се да је остварен изузетан напредак системским решавањем питања проблематичних кредита, што је резултирало знатним смањењем стања ових кредита, као и њиховог учешћа у укупним кредитима. Истиче се и висока покривеност НПЛ-ова исправкама вредности.

У извештају се напомиње и да су услови кредитирања у Србији сада знатно повољнији, да је поверење у банкарски систем очувано, што се види и кроз раст штедње становништва. Даје се и оцена Ј.П. Моргана да је српски динар једна од две најреалније вредноване валуте од 25 посматраних валута земаља у развоју, а на основу анализе коју су објавили у децембру 2019. године.

Констатује се и да је Влада Србије у 2018. години успешно завршила трогодишњи стендбај аранжман с ММФ-ом, као и да је знатно премашила фискалне циљеве дефинисане овим аранжманом.

Истиче се и да амерички инвеститори позитивно оцењују Србију, посебно њен стратешки положај, образовану радну снагу, одлично познавање енглеског језика, инвестиционе подстицаје и споразуме о слободној трговини с кључним тржиштима, пре свега са Европском унијом, као и једнак третман америчких компанија с домаћим и компанијама из других делова света.

Стејт департмент је указао у извештају на то да су привредни раст и већа запосленост стратешки приоритет Владе Србије, а важан елемент за остваривање овог циља представљају предузете структурне реформе, пре свега у области тржишта рада, издавања грађевинских дозвола, инспекцијског надзора, јавних набавки и приватизације.

Као доказ тога наводе напредак Србије на међународној листи конкурентности Светске банке о условима пословања (Дуинг бизнис), где је Србија рангирана на 44. позицији, а о бољој пословној клими сведочи и раст кредитног рејтинга Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести