Дигитална писменост, услов за безбедно коришћење интернета

БЕОГРАД: Употребу савремених технологија мора да прати дигитална писменост и компетенција, поручила је данас државна секретарка Министарства за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић.
1
Фото: Tanjug

"Да бисмо пре свега били безбедни на интернету неопходно је савладати одређене вештине које дигитална писменост подразумева, рекла је Матић, гостујући на РТС.

Матић је говорила и о новој опасној игрици "Момо", намењеној најмлађима која се шири друштвеним мрежама.

"Упознати смо са постојањем ове игрице који је заправо посебан вид комуникације преко Јутјуб канала. То су обично канали за праћење гејмера где се деца позивају да позову одређени број где се онда појављује једна застрашујућа лутка. И када је реч о игрици ''Плави кит'' и када је реч о апликацији као што је ''Мома'' нема доказа да оне могу да проузрокују самоубиства али могу да створе одређене психичке трауме", казала је Матић.

Она је истакла да родитељи треба да обрате пажњу и да региструју сваку евентуалну промену у понашању детета, а пре свега да имају увид и контролу над временом које дете проводи на интернету као и над садржајима које прати.

Министарство за трговину, туризам и телекомуникације одржало је до сада 207 предавања у 41 граду о безбедном коришћењу дигиталних садржаја и, како каже Татјана Матић, превенција и едукација су најзначајнији на том пољу.

Када је реч о дигитализацији, Србија прати трендове и према статистичким показатељима налази се на сличном нивоу као и најразвијене земље.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести