Дијалогу у Скупштини Србије прикључују се Билчик и Фајонова

БЕОГРАД: Друга рунда разговора изасланика Европског парламента са представницима парламентарних и ванпарламентарних политичких странака у Скупштини Србије биће одржана 14. и 15. новембра, а разговорима би требало да се прикључе и нови известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и нова председница Одбора ЕП за сарадњу са Србијом Тања Фајон, сазнаје Тањуг.
1
Фото: Tanjug

Билчик је недавно рекао да ће његов главни задатак као новог известиоца за Србију бити да прати политичка дешавања и да састави годишњи извештај о процесу њеног придруживања, док је Фајон била својевремено и известилац ЕП за визну либерализацију са нашом земљом, а на новој функцији заменила је посланика Едуарда Кукана.

Планом председника спољнополиитчког одбора ЕП Дејвида Мекалистера предвиђено је да се до краја године одрже укупно три међупартијска дијалога која ће се искључиво бавити изборним условима за парламентарне изборе 2020. године.

Прва рунда међустраначког дијалога у Скупштини, одржана је 9. и 10. октобра, када је са представницима странака у Београду разговарао изасланик ЕП Кнут Флекенштајн.

Након тих разговора, из Скупштине Србије је саопштено да ће се друга рунда фокусирати на побољшање парламентарног дијалога, укључујући и питања као што су измена Пословника о раду и даља ревизија изборног оквира.

У резимеу закључака прве рунде дијалога наводи се да су учесници вољни да наставе учешће у формату међустраначког дијалога како би дискутовали о напретку, као и о израженим недостацима, те оствареном у побољшању услова за одржавање избора.

На дневном реду првог међупартијског дијалога размотрена су четири, како се наводи, суштинска питања: разматрање недавних предлога за побољшање услова за одржавање парламентарних избора, медији и улога РЕМ и РТС, финансирање кампања и образовање гласача, односно обука и транспарентност бирачког списка.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести