Ђилас Фабрицију:Ви жмурите на стање у Србији, не жмури цела ЕУ

Беогреад:  Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас данас се обратио писмом шефу Делегације Европске уније у Србији, Сем Фабрицију коментаришући иронично његове изјаву да ЕУ не жмури на дешавања у Србији, и да је „европска интеграција Србије реалност“, доводећи у питање тачност његових констатација.
dragan djilas, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Ваша изјава да ЕУ не жмури на дешавања у Србији је тачна баш колико и она да је „европска интеграција Србије реалност", замера Ђилас Фабрицију његове оцене и доводи их у сумњу позивајући се на "извештај стручних служби Комесаријата за проширење ЕК (не наводећи када и ко је усвојио тај извештај ).

Ђилас тврди да по том извештају, чији је факсимил једне странце приложио као доказ,уз писмо Фабрицију, да је по индексу успешности испуњења услова за придруживање ЕУ, "Србија иза Албаније, Северне Макеодније, Црне Горе и Косова".

Председник Странке ССП затим поручује Фабрицију да на стање у Србији "не жмури цела ЕУ, да " има све више европских парламентараца који се занимају за диктатуру у Србији, и који говоре о томе" и закључује "да жмури само део бриселске администрације" чији је део и Фабрицио.

Уз констатацију да његови покушаји да шефу Делегације Европске уније у Србији, изнесе случајеве који говоре о томе "шта се дешава у Србији" на примерима "Марије и Мирјане, професорки из Беле Цркве које је СНС оставио без посла" прекинут Фабрицијевим одговором да је то чуо више пута, Ђилас је, каже, одлучио да упути на његову адресу "примере на папиру".

Тако је уз писмо Ђилас приложио и, како каже, 20 примера о томе како Вучићева власт малтретира грађане,и уништава Србију, наводећи тако случајеве које сматра политичким пртисцима и злоупотребама, али и оцене о економском стању и економском развоју земље.

Тако између осталог као пример политичког притиска власти наводи паљење куће новинара Милана Јовановића ,као злоупотребу сексуално малтретирао запослене у општини Брус од функционера СНС, хапшење "узбуњивач за кога каже да је доказао умешаност оца министра полиције Небојше Стефановића у трговину оружјем" , наводбни свакодневно линч људи који слободно мисле, спречавањеу људи да виде оно мало слободних медија као што је кабловска телевизија Н1,и притисак на судије и тужиоце..

Ђилас, уз то Фабриција обавештава да из Србије годишње оде око 70.000 људи, да се држава задужила преко 9 милијарди евра, а планира да се задужи за додатних 12 милијарди...

Сем Фабрици је јуче на представљању "Сиве књиге" НАЛЕД-а у Београду негирао тврдње дела политичке опозиције да ЕУ "жмури" на поједина догађања у Србији јер жели да се реши статус Косова, и да је управо питање Косова разлог због којег председник Александар Вучић има подршку Европске Уније.

"Не окрећемо главу. Европски парламент је активно ангажован у Србији од прошлог лета и покушава да приближи ставове власти и шире опозиције, због чега је предложен читав низ мера од којих је део примењен", рекао је Фабрици који је на истом догађају оценио и да је„ "европска интеграција Србије реалност".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести