Ђилас о помоћи СБ која делом заврши у пореским рајевима

БЕОГРАД: Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде каже да није добро што Светска банка не жели да објави сопствено истраживање које показује да значајан део пара које та финансијска институција даје као помоћ земљама у развоју заврши у пореским рајевима.
dragan djilas, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

То је, тврди Ђилас, и разлог због чега је главни економиста Пени Голдберг одлучила да напусти Светску банку и врати се на Универзитет Јејл.

Како наводи Ђилас у изјави достављеној медијима, у просеку 7,5 одсто средстава које Светска банка уплати некој земљи заврши у Швајцарској, Луксембургу, Сингапуру, на Кајманским острвима или некој сличној дестинацији, док је тај удео чак 15 одсто у земљама којима је та помоћ најпотребнија.

"Опште је познато да рачуне у пореским рајевима имају искључиво представници богате елите, па испада да средства Светске банке намењена најсиромашнијима завршавају у рукама најбогатијих слојева становништва", каже Ђилас, те упозорава да се ради о прилично срамотном резултату истраживања за институцију чија је једна од основних улога помоћ сиромашним земљама.

Он подсећа да годинама критикује ММФ и Светску банку због тога што, како тврди, у Србији директно штите интересе власти и крупног капитала, "жмуре на корупцију, толеришу раст јавног дуга, повећање неједнакости становништва, недостатак реформи и драматично исељавање младих..."

"Овакви извештаји потврђују да су моја упозорења и критике били оправдани", закључује Ђилас.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести