Ђилас против Весића: Завршена расправа, чека се пресуда

БЕОГРАД:  Пред Првим основним судом у Београду данас је одржана јавна расправа у оквиру суђења по тужби Драгана Ђиласа против заменика градоначелника Београда Горана Весића за увреду части и угледа. 
Goran Vesić Foto: Tanjug/ F.Krainčanić
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Јавна расправа која је трајала око два и по сата закључена је, а чека се да Суд донесе пресуду.

Весић је након суђења рекао новинарима да је данас искористио прилику да изнесе доказе шта је све радио Драган Ђилас док је био на власти, наводећи да сматра да не постоји већи случај злоупотребе службеног положаја и пљачке грађана него што је Ђилас радио док је био градоначелник Београда, односно министар, а претходно директор Народне канцеларије.

Како каже, данас је показао и Суду и јавности шта је Ђилас радио, а као основни доказ Весић је приказао приходе Ђиласових компанија од 2000. до 2017. године.

"До 2004. године док није ушао у ДС и није постао полкитички функционер тих прихода скоро и да нема, а онда енормно расту и поклапају се са временом када врши државну функцију. То је највећи доказ да је користио државну функцију да би се обогатио", казао је Весић. 

Истовремено, док су приходи Ђиласових компанија расли, приходи седам највећих јавних предузећа, наводи Весић, у 2013. години, када је Ђилас био градоначелник, имало је губитак од 495 милиона динара, а 2018. године добит тих предузећа износила је 4,8 милијарди динара. 

"То говори да док су његове фирме имале веће приходе, градске фирме за које је он био надлежан нису имале малтене никакве приходе", каже Весић и додаје да је као градоначелник Београда Ђилас трговао са Студиом Б, РТС-ом и продавао им секунде, серије... 

Весић додаје да је данас поднео доказе и да је Ђилас продао телевизију Телекому, као и да је био сувласник једне новине што је, оценио је недопустиво за једног политичара.

"Драган Ђилас је класичан пример злоупотребе службеног положаја и мислим да никада у историји Србији, ни у опозицији, ни у власти, нисмо имали некога ко је на тај начин злоупотребљавао службени положај и на тај начин се богатио", каже Весић.

Што се тиче ПКБ-а, за шта је Ђилас конкретно тужио Весића, заменик градоначелника каже да је доказао да је ПКБ фирма која је највећа медијска злоупотреба Драгана Ђиласа. 

"Он је тврдио да је успео да постави ПКБ на ноге, а онда се испоставило да је Србија отписала скоро 62 милиона евра дуговања ПКБ-у како би се лажно приказало да је то предузеће успешно. Јасно сам показао да је он покушао да на случају ПКБ-а превари грађане Србије и да је то начин на који је такође узимао новац", навео је.

Весић додаје да је данас показао и како су Ђиласа министарства финансија у време док је вршио власт упозоравала да прекорачује дуг, док су министри били његови страначки партнери.

"Највише ме је засмејало што ме је тужио јер сам рекао да је тајкун, а ја не знам шта да кажем за некога ко има милионе, као он што их има, осим да је тајкун. Он сам за себе говори да је богат и не знам шта га то вређа, али то јасно говори да би Ђилас да узима паре док је на власти, да злоупотребљава свој положај, а истовремено да нико не сме да му каже реч и да га упозори да је тајкун и да је урадио нешто лосе", рекао је Весић.

Ђилас је новинарима казао да је поднео пријаву против Горана Весића за тврдњу да је лопов, да је пљачкао, да је криминалац... те да су на данашњем суђењу обојица изнели своје верзије. 

Каже да тема о дугу Београда није тема данашњег суђења и да о томе да ли је дуг Београда милијарду и 200 или 400 милиона може да се разговара политички.

"Ја ћу се позвати на мишљење Фискалног сваета, министра Вујовића, допис Министарства финансија из септембра 2013. године где се каже 400 милиона. Можемо да причамо о профитабилности београдских предузећа, ја ћу дати податке о пословним добитима који су сви били већи 2013. него 2017. и 2018., али то није тема данашњег суђења", рекао је Ђилас.

Истиче да је тема суђења то да ли се у Србији може "увести цивилизацијски другачији ниво у политици - да нико ни за кога ко није кривично осуђен не може да каже да је лопов и да је пљачкао".

"Тема суђења је да смањимо агресију и мржњу међу нама иако другачије мислимо", каже Ђилас. 

Ђилас је Весића тужио за три изјаве, једна у августу и две у септембру прошле године, у којима је Весић рекао да је "Ђилас бесан јер му је пропао политички плен - ПКБ" и да је "лопов који је задужио град за 1,2 милиона евра".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести