ДИПЛОМAТСКА ОФАНЗИВА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА У ЊУЈОРКУ Усвајање резолуције о Сребреници довело би до тензија

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Њујорку са сталним представником Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) при УН Мухамедом Абушахабом, с којим је разговарао о предстојећој седници Генералне скупштине УН и свим импликацијама евентуалног усвајања наметнуте резолуције о Сребреници.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је навео да је саговорника упознао са тим да би усвајање резолуције о Сребреници довело до нових тензија, дубоких подела и отварања старих рана свих народа који су страдали на тим подручјима, али и у многим земљама широм света.

"У том смислу, поновио сам да УЕА, као земља која је чврсто посвећена промоцији мира, помирења и повезивања, представља пример дипломатске разборитости, која је свима нама данас потребна више него икада пре", закључио је Вучић на инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

Вучић је саопштио да је саговорнику указао на опасан преседан и мотиве покретање резолуције, као и на скривене агенде које немају за циљ очување сећања на жртве, већ притисак на Србију у погледу других отворених питања.

"Посебно сам нагласио да је Србија, за разлику од других страна које су учествовале у сукобима у бившој Југославији, увек показивала искрен пијетет према свим жртвама, уз спремност да се суочи са историјским догађајима у циљу стварања здравих основа за помирење и сарадњу, као и очување тешко стеченог мира у региону", навео је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Њујорку са сталним представником Сент Винсента и Гренадина при УН Ингом Рондом Кинг. Претходно, председник Вучић је разговарао са сталним представником Републике Уганде при УН, Адониом Ајебаром, као и са сталним представником Уједињених Арапских Емирата при УН Мухамедом Абушахабом.

Председник Вучић ће током дана имати још састанака са бројним сталним представницима држава чланица при УН. Председник Вучић ће у Њујорку 23. маја присуствовати седници Генералне скупштине УН на којој ће се разматрати предлог резолуције о Сребреници.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести