„Дневник“ у Иригу: Фрушкогорски коридор жељно чекају

НОВИ САД/ИРИГ: Иришка општина, с новим председником Тихомиром Стојаковићем на челу, наставља пут развоја, пре свега улагањем у туристичке потенцијале, али је у плану и градња нове индустријске зоне број 2 уз сам планирани ауто-пут, која ће бити површине 25 хектара.
i
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Председник општине Ириг каже за наш лист да ребаланс буџета следи почетком овог месеца, а да је епидемиолошка ситуација стопирала многе пројекте на територији те општине, који ће бити реализовани наредне године. Ирижани жељно ишчекују почетак градње Фрушкогорског коридора, што ће сигурно променити опис целе општине.

Успели смо да се изборимо за раскрсницу после тунела, која ће након неколико стотина метара водити ка Врднику, докле с те позиције има око 3,5 километра, каже Стојаковић.

То ће, додаје, свакако допринети туристима који желе да посете Врдник и којима ће траса уштедети двадесетак минута колима.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Пут није ни почео да се гради, а ми се већ радујемо да буде што пре готов, наводи Стојаковић.

Говорећи о општинској каси, истакао је да буџет општине с подстицајима виших нивоа власти износи више од милијарду динара.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Ове године санирали смо објекат месне заједнице у Шатринцима, у којем су и школа и забавиште. Пројекат вредан око 15 милиона динара је завршен и преостало је да се уради енергетски пасош, након чега ће уследити употребна дозвола. Већи део, девет милиона динара, финансиран је из општинске касе, а остатак из буџета Министарства енергетике.

Започет је и пројекат санације објекта МЗ у Крушедолском Прњавору, за који је такође издвојен део новца из касе Министарства енергетике. Тај пројекат вредан је 13 милиона динара, од чега Општина финансира пет милиона. Започет је и важан пројекат уређење центра Ирига, који би већ био готов да није оправдано продужен због коронавируса, и убрзо би требало да буде завршен.


Улагања у Гребенски пут се настављају

Пут од Иришког венца до „Норцева” је реконструисан, као и од Иришког венца до Змајевца.

Председник општине Ириг Тихомир Стојаковић каже да је у плану пут од Змајевца до раскрснице Беочин–Бешеново, што је такође капитални пројекат, све у сарадњи с Покрајинском владом, која је и најавила обнављање целог Гребенског пута, већим делом смештеним на територији општине Ириг.


Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Ириг је добио и три милиона динара и од кабинета Министарства задуженог за демографију и популациону политику за пројекат продуженог боравка у забавишту, услуга неге у кући, али и изградњу дечјег игралишта у забавишту.

Опет да су околности биле другачије, реконструкција Основне школе „Милица Стојадиновић Српкиња” у Врднику би већ била при крају. Пројекат је завршен, издата грађевинска дозвола, све што је било у надлежности локалне самоуправе је завршено, а Канцеларија за јавна улагања требало је да издвоји 160 милиона динара, међутим, пројекат је стопиран, као и пројекат за Дом ученик, вредан 3,2 милиона евра, који је такође већ требало да почне да се ради. Надамо се да ће бити следеће године, напомиње Стојаковић.


Гасификација

Гасификација иришке општине је при крају, у складу с роком, који је био крај ове године. Сва насељена места су покривена гасом, а упоредо је рађена и оптичка мрежа на источној страни општине, у Иригу, Врднику, Ривици и Јаску. Пројекат је вредан милион евра а финансирало га је ЈП „Србијагас”.

Радови се изводе у Шатринцима и Добродолу, Крушедол је завршен и посао се приводи крају, каже Стојаковић.


Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Упркос томе што су капитални пројекти стали, ове године у Јаску су саниране улице које су биле у лошем стању, остало је још посла, али је већи део урађен, истиче Стојаковић, те Јазак сада лепше изгледа.

Спремни су и пројекти и за санацију пута Јазак – Мала Ремета, дугог четири километра, вредног 160 милиона динара, који ће се радити од фабрике „Јазак воде” до улаза у село или манастира, што је у плану за наредну годину.

Тендер је завршен и за реконструкцију објекта Скупштине, односно санацију крова, који је у лошем стању, и фасаду. У плану је и да нам ЈП „Путеви Србије” санирају пут Марадик–Ириг, који је у заиста лошем стању и узак, те се аутомобили тешко мимоилазе, а дневно туда саобраћа неколико хиљада камиона који возе камен за пругу која се прави у Чортановцима. Неопходно је пут проширити, каже Стојаковић. У плану је, како додаје, и пут од Ирига до Врдника, преко Ривице, који је почео да се ради одмах по отварању „Фрушких терми”.

Пут кроз Ириг је државни пут првог Б реда, који одржавају „Путеви Србије”, а жеља свих Ирижана је да камиони престану да саобраћају кроз центар, што ће се остварити завршетком ауто-пута.

У наредном периоду биће измењен Просторни план општине, што ће повећати приходе, кад се одреде туристичке зоне и омогући градња хотела, али ће планом бити предвиђена и нова индустријска зона уз сам ауто-пут.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Највећи проблеми општине, којих, по речима новог председника општине има доста, заправо су водовод и канализација, али и путна инфраструктура.

Водовод и канализација нису проблем у целој општини, али у неким деловима Врдника нема воде, а то је туристичко место. Покушавамо да решимо тај проблем тако што ћемо изградити бунар, што је план и за Ириг, који је већ добио један бунар, а расписује се тендер за још један, каже председник иришке општине.


Спортска хала

Једна од капиталних инвестиција, вредна више милиона евра, јесте и спортска хала у Иригу, која би требало да буде поред планираног Дома ученика, а за коју је Ириг добио обећање Канцеларије за јавна улагања.

Спортска хала ће бити на месту старог балона, који смо продали јер је био нефункционалан, а одмах поред фудбалског терена. То нам је неопходно јер мали фудбал или одбојку морамо да играмо у Руми, а имамо и две сале у Иригу које не задовољавају услове, каже Стојаковић.


Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Према његовим речима, проблем у Врднику је број људи, којих је по статистици 3.500, а стање на терену говори да их буде и 20.000. Цевовод је стар, пројектован за 3.000 до 4.000 људи, и то ћемо све морати да мењамо, вели Стојаковић.

Нови бунар у Иригу значиће да то место неће добијати воду из Руме, већ из сопствених бунара, те ће вода бити преусмерена и у Врдник.

Важно је да имамо спремне пројекте за водовод и канализацију и и намеравамо да аплицирамо код Канцеларије за јавна улагања. Неопходан нам је и пречистач отпадних вода, за који такође планирамо да урадимо пројекат, каже Стојаковић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести