ДНЕВНИК У ОЏАЦИМА Највећа улагања у школе и саобраћајнице

ОЏАЦИ: Буџет општине Оџаци за ову годину износи 1,408 милијарду динара, а због помоћи путем конкурса Покрајинске владе већ је имао један ребаланс.
odzaci fifa
Фото: Дневник/ В. Фифа

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић каже за „Дневник” да је буџет стабилан, без дуговања или кредитног задужења, а доказ да новцем располажу домаћински је и чињеница да имају ноћни депозит.

– По завршетку радног дана до 150 милиона динара, у зависности од тога колико је тог тренутка на рачуну Општине, депонујемо код банака као ноћни депозит и месечно од тога приходујемо 490.000 динара, то јест до шест милиона динара годишње, што је неки вид штедње – казала је Латинка Васиљковић, истичући да је то доказ домаћинског понашања.

Фото: Дневник/ В. Фифа

По њеним речима, буџет Оџака је инвестициони, јер издвајају 204 милиона динара за организацију саобраћаја и путне инфраструктуре.

– Доста новца улажемо и у основно васпитање и образовање: ове године смо издвојили 125 милиона динара за десет школа, колико имамо у општини, у Оџацима две, и у преосталих осам села у сваком по једну – казала је председница општине Оџаци.


Да Каравуково добије пијаћу воду

– Оџаци имају проблема с пијаћом водом, али решавамо једно по једно, било да је реч о квалитету или капацитету. Преко Управе за капитална капитална улагања АПВ добили смо пројекат за реконструкцију постројења за пречишћавање пијаће воде у Каравукову, то је тренутно село које има највећи проблем јер вода није за пиће. Пројекат је вредан 56 милиона динара, од тога је учешће Управе 36 милиона, док остатак финансира локална самоуправа, и то је један од разлога зашто је урађен ребаланс буџета у марту – објаснила је Латинка Васиљковић.

Фото: Дневник/ В. Фифа


– За социјалну и дечју заштиту из буџета издвајамо 106 милиона динара, у шта спада и финансирање Предшколске установе Полетарац”, која има 11 објеката и ради перфектно, а Фондација „Новак Ђоковић” је пре две године отворила једно одељење у Дероњама, што је била њихова десета школица – навела је градоначелница Васиљковић.

По њеним речима, и као родитеља, радује је чињеница да у општини има више деце и да постоји потреба за проширењем капацитета.

Ради се доста и на комуналним делатностима, за које је Општина ове године издвајила 122 милиона динара.

– Када је реч о разовоју туризма, ту смо се сада покренули и за ту намену издвајамо близу 17 милиона динара из буџета. Међутим, у преговорима смо и за пројекте прекограничне сарадње с нама суседним општинама из Хрватске – Боровом, Вуковаром и сматрамо да имамо доброг потенцијала због близине границе ЕУ, као и Дунава. Такође, вратили смо манифестацију „Црвенокоса богиња”, која је лане одржана први пут после 14 година, и сада је организујемо други пут, од 31. маја до 2. јуна, и то је један од начина да туристе привучемо у нашу општину – вели Латинка Васиљковић.

– У протекле две године смо имали веома запажене резултате на свим конкурсима, посебно Покрајинске владе кроз њихове секретеријате, али и од републичким, тако да имамо помоћ свих виших нивоа власти – додала је Латинка Васиљковић.

Када је реч о улагању у села, преко Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Оџаци су добили новац за решавање континуиране дезинфекције пијаће воде у два насељена места – Српском Милетићу и Дероњама.

Од осталих конкурса, из области пољопривреде сваке године Оџаци улажу новац за уређење каналске мреже, која је велика, будући да општина има девет насељених места. Од Покрајинског секретеријата за пољопривреду су добили девет милиона динара за пројекат вредан 25 милиона, у којем је учешће локалне самоуправе 14 милиона динара за уређење канала.


Школовање лекара специјалиста

За здравствену заштиту Оџаци издвајају готово 60 милиона динара за финансирање Дома здравља и амбуланте у свим селима.

– Од те суме 18 милиона се односи на школовање лекара-специјалиста. Од почетка 2014. године, откако је на власти СНС, укупно је 14 лекара послато на специјализацију – педијатри, офталмолози, оториноларинголози, затим радиолози, лекари ургентне медицине… и први специјалисти нам се враћају, наследили су своје старије колеге и настављају код нас свој радни век – рекла је Латинка Васиљковић. – Уложили смо доста и у набавку нове медицинске опреме, као и куповину два возила, од којих је једно финансирано из локалне самоуправе, а друго уз помоћ Покрајинске владе. На сваки конкурс се пријављујемо и поносна сам што имамо добру пролазност.


Велики пројекат у Оџацима је друга фаза појачаног одржавања дела Улица Железничке и Иве Лоле Рибара, вредан 128 милиона динара.

– Прва фаза је завршена прошле године, а сад улазимо у другу. За другу фазу сређивања тих улица изабран је извођач путем тендера. У првој фази смо добили 66 милиона динара, а наше учешће је било нешто више од 44 милиона. У питању је модерна саобраћајница, а реконструисани су и тротоари и атмосферска канализација, бициклистичка стаза, коловоз и лежећи полицајци, јер се мислило и на безбедност саобраћаја, заштитна ограде код основне школе која је у близини. Раде се и паркинзи, али и реконструкција водоводне мреже. Деоница има укупно два километра – казала је Латинка Васиљковић, појашњавајући да је прва фаза радова дуга 970 метара. – Укупна вредност је 128 милиона динара, од чега је Управа за капитална улагања финансирала 76 милиона динара, а Општина 52 милиона. Цео пројекат је вредан 230 милиона динара и представља капитални пројекат општине. То је битна саобраћајница која води ка индустријској зони, у којој је, уз помоћ Покрајине, ради регионалног развоја изграђена атмосферска канализација, пут.

Она истиче да је циљ општине да се уради пут који ће растеретити главну саобраћајницу.

Маша Стакић

Фото: Вања Фифа

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести