„Дневник“ у Србобрану: Пола буџета општине иде у развој

СРБОБРАН: Председник општине Србобран Радивој Парошки каже у разговору за „Дневник“ да су сада у фази другог ребаланса буџета, који износи око милијарду динара.
srbobran
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Највећи део буџета је инвестициони, готово половина, а капитални пројекти ове године су електрификација атара да би се пољопривредници, којима је тај крај богат, у већој мери окренули воћарству и повртарству, као и реконструкција атарског пута Сегединац дугог 16 километара.

Ребаланс радимо јер су се јавиле потребе, као и инвестиције које нисмо могли предвидети при изради буџета, као и у првом ребалансу, каже Парошки.

Како додаје, од Покрајине, односно Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство су пре две недеље добили десет милиона динара за водоснабдевање у Надаљу, у чему Општина учествује с 30 одсто из буџета и плаћа ПДВ.

Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Он додаје да је пројекат везан за реконструкцију, тачније замену, дотрајалих водоводних азбестних цеви у тој месној заједници..

Цела општина, која обухвата Србобран, Турију и Надаљ, има око 16.000 становника, а највећи проблеми су, као и у већини општина Војводине, водовод и канализација.

За атарски пут Сегединац Општина је, заједно с Покрајинским секретеријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, определила 70 милиона динара.

Тај пут је „жила куцавица“ србобранског атара и на њега се наслања око 10.000 хектара. Пут повезује три општине: Србобран, Бачку Тополу и Бечеј, и, иако је атарски, то је редован пут, ширине седам метара, некада је био општински, сада је прекатегорисан у атарски. После дужег времена се улаже у тај пут који је изграђен седамдесетих година прошлог века и данас је у врло лошем стању, истиче Парошки.

Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Ми, додаје, финансирамо део пута од 16 километара који се налази на територији наше општине, док се Бечеј и Бачка Топола старају о свом делу.

Становништво се у већем делу бави пољопривредом, истиче председник општине Србобран, јер та локална самоуправа располаже с 23.000 хектара пољопривредног земљишта одличног квалитета, од чега је 1.200 хектара земље државно, смањено због реституције – некада је износило око 5.000-6.000.

Подједнако се улаже у све месне заједнице, а доста је уложено и у Турију и у Надаљ, где је изграђена фабрика воде.

Парошки каже да се раде и пројекти за изградњу фабрика воде и у Србобрану и Турији, реконструишу се улице у Србобрану, а у плану је преуређење и зграда Дома културе, за чега очекују помоћ Управе за капитална улагања. Дом је стајао затворен јер није било новца, међутим, сада ће бити уложено око 70 милиона динара.


Струја долази до њива

Да би могла уложити у веће пројекте, локална самоуправа је одлучила да уштеди електричну енергију на јавној расвети, каже Парошки.

До краја године планирамо да завршимо значајан пројекат везан за електрификацију атара Србобрана и Турије, који у првој фази обухвата 150 хектара, а омогућиће развој повртарства и воћарства, али и сеоског туризма, пошто тај део атара излази на реку Кривају. Вредност радова је 20 милиона динара и финансира се из буџета, напомиње Парошки.


Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Осим тога, локална самоуправа обезбедила је бесплатан градски и међуградски превоз на територији општине, из једне месне заједнице у другу, као и бесплатан превоз ђака у школе и линије које превозе грађане до Дома здравља, центра Србобрана, Општине, пијаце, што спада у градски превоз. Месечне карте за Роме и децу с посебним потребама финансирају се у целости, као и ужине свих ђака.

Ове године смо повећали стипендије студентима, односно стипендирали и оне који имају просечну оцену 7,00, и да им олакшамо студирање, али и подстакнемо друге на бољи рад, каже Парошки.

Према његовим речима, износ стипендије је 5.000 динара, и финансирају два ђака у Петници, али и одлазак вуковаца у општински хотел у Сутомору.

Путовањем су први пут ове године награђени ђаци генерације свих школа у општини, а ове године је у Сутомору бесплатно летовало и 50 пензионера.

Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)


Услови за спорт

Ради се и реконструкција подлоге у Спортској хали, а у сарадњи са Секретаријатом за спорт и омладину, реконструише се и куглана, што је вредно пет милиона динара, чиме ће спортски центар заокружити инвестицију.

Прошле године смо завршили реконструкцију мале сале, санитарних чворова, дела испред Спортске хале, подсећа Парошки.

Он истиче да се за спортске клубове годишње из буyета издваја око 12 милиона динара, а за спорт укупно 35 милиона, колико и за културу. Издвајања за социјалну заштиту су виша, и износе око 70 милиона динара.


Сезона на Сутомору траје 2,5 до три месеца, што сматрамо да је мало те планирамо да следеће године хотел прима госте од априла до октобра. Трудимо се да пошаљемо што више грађана на море бесплатно, с превозом, јер су наши грађани градили то одмаралиште и заслужују да бораве тамо, а трошкове обезбеђује локална самоуправа, истиче Парошки.

Србобран много пажње посвећује заштићеном парку природе „Бељанска бара“, те је ове године завршена и пешачко-бициклистичка стаза дуга 4,4 километра.

Прошле године Општина је први пут доделила бесповратна средства привредницима, а од ове године и пољопривредним газдинствима, као и бескаматне кредите пољопривредницима, те Општина плаћа камате и све трошкове кредита.

Има заинтересованих, али не колико смо очекивали те ће износ бити мањи. Могли смо покрити око 70 милиона динара кредита, каже Парошки.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести