Додик: Без Републике Српске нам нема живота

БАЊАЛУКА: Формирали смо Републику Српску јер смо знали да нам без ње нема живота, поручио је данас на Свечаном дефилеу поводом Дана РС у Бањалуци Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
с
Фото: FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Он је истакао да људи у РС желе да живе слободно и да та слобода није на уштрб других народа.

"Формирали смо РС јер желимо да будемо слободни, а то и другима желимо. РС није створена из ината, већ је то остварење сна српског народа, а наш циљ је мир", поручио је Додик.

Он је истакао да је изузетно поносан што је био на оснивачкој скупштини РС и што се већ 30 година бори за њу.

"То што сте се ви окупили овде у толиком броју је најбољи одговор онима који нас оспоравају, забрањују нам да славимо или нам уводе санкције", поручио је Додик окупљенима.

Он је нагласио да ће РС и даље моћи да рачуна на њега и његове сараднике.

Свечани дефиле на Тргу Крајине у Бањалуци поводом Дана Републике Српске

БАЊАЛУКА: Више хиљада људи окупило се данас на Тргу Крајине у Бањалуци, на коме је одржан свечани дефиле поводом Дана Републике Српске.

Свечани дефиле са трибине предводили су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Фото: FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Дефиле са 3.700 учесника, уз Свечану академију која је одржана синоћ у Спортском центру Борик, други је централни догађај прославе Дана РС.

Први пут у свечаном дефилеу поводом Дана Републике Српске учествовали заједно хеликоптери МУП-а Српске и припадници јединице Жандармерије МУП-а Српске - коњица.

Припадници ешалона САЈ-а МУП-а Српске певали су на Свечаном дефилеу музичку нумеру "За крст".

На почетку дефилеа председница РС Жељка Цвијановић извршила је смотру Почасне јединице Полиције РС.

У дефилеу су учествовали ешалони полиције и цивилних друштава.

На дефилеу је приказано 38 ешалона који су састављени од студената РС до ратних ветерана, удружења бораца, спасиоци, ватрогасци, спортисти, чланови ауто-мото савеза и други.

Полицијске снаге биле су такође подељене у разне ешалоне.

Ту су моторизоване јединице, заставни вод који чине почасне јединице формиране 2002, специјалне антитерористичке јединице, жандармерија која је формирана августа 2019, посебне снаге полиције, припадници средње полицијске школе и полицијске академије, коњаничја јединица која је основана 2017.

Приказана су и возила која користе снаге Полиције РС међу којим је и борбено вишенаменско возило "Деспот" које се произведи у РС. Приказани су и хеликоптери полиције РС.

Међу бројним званицама били су и гости из Србије - министри Александар Вулин, Бранислав Недимовић, Јадранка Јоксимовић, Дариа Кисић Тепавчевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, члан краљевске породице Филип Карађорђевић и други.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести