Додик честитао српском народу Дан примирја у Првом светском рату

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас српском народу Дан примирја у Првом светском рату истичући да је то празник јунаштва у славу српске војске која је својим јунаштвом и храброшћу остварила вековни сан о ослобођењу.
milorad dodik YT
Фото: Youtube Printscreen

Додик је подсетио да је српски народ у Великом рату изгубио значајан део своје популације, од чега је било 35 одсто мушкараца, преноси Срна.

"Наши преци су извојевали велику победу, на шта треба да будемо поносни, али су нам оставили и вечни завет да памтимо њихову жртву и чувамо српски народ и нашу слободу", истакао је Додик.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први светски рат. Као мотив за амблем тог празника изабран је цвет Наталијине рамонде, или цвет феникс који се носи на реверу на Дан примирја, као симбол васкрса Србије која се из пепела Првог светског рата уздигла и наставила пут којим и данас успешно гради позицију водеће земље у региону. На Сокоцу ће бити положени венци на Споменик солунском борцу на којем су уписана 363 имена добровољаца са подручја соколачке општине.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести