Додик: Ђукановић ће бити жртва оспоравања српских интереса

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је, поводом изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића да је то што ради у Републици Српској опасније од оног што се догађа у Србији и Црној Гори, изјавио да ће шеф црногорске државе бити жртва оспоравања српског националног интереса.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Ђукановић је, казао је, охрбривао самосталност Републике Српске, а сада је, каже, постао миљеник Сарајева.

"Само ви Бошњаци можете да прогутате све. Сад је он ваш миљеник, а охрабривао је самосталност Републике Српске у време када сам мислио да цела та прича о црногорској независности треба да се заврши”, рекао је Додик у интеервјуу за телевизију Фаце из Федерације БиХ.

Истакао је да је управо Ђукановић био "део пројекта који је водио Милошевић", а онда је, каже, "искочио".

"Састајао се (Ђукановић) више пута с Караџићем него ја и више пута се видео са Младићем него ја. Ја нисам командовао војском у рату, а он јесте”, казао је Додик.

О односу са Ђукановићем каже да они никада нису били посебни, те да је увек уважавао чињеницу да је он председник Црне Горе.

На директно питање новинара Сенада Хаџифејзовића када је то “између њих пукло”, рекао је да је “пукло када је покушавао да нормализује ствар између Републике Српске и Црне Горе, а Ђукановић је то избегавао”.

Све до тада су, каже, њихови односи били коректни.

“Генерално гледано, (Ђукановић) је ођедном одлучио да Црна Гора призна Косово, ради против српских националних интереса и против Српске православне цркве”, навео је Додик.

Прецизира да никада није био ни у каквим пословним односима с Ђукановићем и ништа, каже, није с њим радио што би могло да га повеже са, како је рекао, том неком структуром.

Истиче да га је Ђукановић да би побрао поене и показао да је важан клеветао пред странцима.

“Бајдену је рекао да је Додик тројански коњ руске политике на Балкану. А ја никада нисам њега коментарисао до вечерас”, рекао је српски члан Председништва БиХ.

Чињеница је истиче да је Ђукановић у овом тренутку за СПЦ “припремио голготу”, усвајањем закона који није демократски, и то је, истиче, учинио на један веома подмукли начин тако што је најпре са Исламском заједницом, Католичком црквом и Јеврејском заједницом направио посебне уговоре, а СПЦ је наметнуо закон који деградира њено постојање и њену имовину.

Нико, истиче, Ђукановићу не брани да прави своју цркву, али не мора да отима од СПЦ.

Хаџифејзовићу је замерио што је на Фаце телевизију довео самозвалног митрополита Мираша Дедејића да клевеће Србе.

"Дајете простор сваком ко клевеће Србе. Тај Мираш слови као лудак, а ви му дајете толики значај овде само зато што говори против Срба”, рекао је Додик.

Хаџифејзовић, који је дан раније у Подгорици разговаро са Ђукановићем, рекао је да је шеф црногорске државе “убио” Додика хвалом да је помогао црногорску независност и учествовао у предреферендумској кампањи.

“Рекао је (Ђукановић) да је Додик био за независност Црне Горе”, каже Хаџифејзовић, а српски члан Председништва одговара да то није била никаква тајна и да је све то радио у настојању да ојача Републиу Српску.

Поновио је да је у то време и сам Ђукановић био склон причи о независности Републике Српске.

"А сада је миљеник Сарајева. Ја јесам био за то да у том узаврелом времену Црна Гора има право да распише референдум. И рекао сам, то је моја позната изјава, да је Црна Гора имала квоту 55 осто, а да ја за самосталност РС тражим квоту 85 одсто”, навео је.

На опаску Хаџифејзовића да га је Ђукановић нахвалио толико да је чак рекао да ће му до краја живота бити захвалан зато што је заслужан за црногорску независност и што је учествовао у предреферендумској кампањи, Додик је одговорио питањем: ”Шта је проблем”.

“Тада је Мило био Србин, спроводио је српску националну политику, био је коректан према СПЦ и оспоравао је независност Косова. А онда је све променио. И нисам се само ја у томе преварио, већ читава јавност у Србији. Он ће бити политичка жртва оспоравња српског националног интереса. Не може добити битку против СПЦ”, закључио је Додик.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести