Додик Фон дер Лајен: У оваквој ситуацији БиХ неће у ЕУ ни за 60 година

САРАЈЕВО: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на данашњем састанку са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен да је БиХ требало да добије преговарачки статаус, али да у оваквој ситуацији неће ући у ЕУ можда ни за 60 година.
milorad dodik YT
Фото: Youtube/ RTS

Додик је навео да је на седници Председништва БиХ предлагао да се Кристијан Шмит прогласи непожељном особом у БиХ, али да су то одбила друга два члана Председништва.

"То довољно говори о њиховом лицемерју јер једно говоре у јавности - да је оно што је Шмит наметнуо непожељно и недопутиво, а неће да прихвате мој предлог", рекао је Додик новинарима након састанка Фон дер Лајен са члановима Председништва БиХ, пренела је РТРС.

Додик је навео да је одбијен и његов предлог да БиХ приступи "Отвореном Балкану", као и да се прихвати изградња гасовода како би БиХ имала уредно снабдијевање гасом.

"Председништво је ''црна рупа'', а не институција која одлучује", казао је Додик.

Чланови Предсједништва БиХ састали су се данас у Сарајеву са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која је због магле допутовала нешто касније од предвиђеног протокола.

Она је у Сарајеву у оквиру посете земљама Западног Балкана, а у контексту недавне препоруке Европске комисије да се БиХ додели статус кандидата, како би се нагласила порука да је будућност земље у ЕУ.

Фон дер Лајен је изјавила да је истинско задовољство бити у Сарајеву у овом историјском тренутку за БиХ и поручила да Босна и Херцеговина има своје место у срцу Европске уније.

"Ви сте део Европе, ви припадате нашој унији", рекла је у обраћању представницима политичког и јавног живота у БиХ, цивилног друштва, амбасадорима и медијима.

Истакла је да је њена порука коју жели да пренесе свим грађанима јесте да је њихова будућност у Европској унији.

Казала је да грађани БиХ истински верују у Еврупу.

"Више од три четвртине ваших грађана подржава чланство у ЕУ и за то постоји снажна већина у свим деловима земље", рекла је председница ЕК, пренела је Фена.

Фон дер Лајенову је у Сарајеву на аеродрому дочекала министарка спољних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковић.

Она се по доласку састала са одлазећим члановима председништва БиХ, а најављен је и сусрет са новим члановима изабраним на Општим изборима у БиХ, осим Жељке Цвијановић, која је одсутна из здравствених разлога.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести