Додик и Цвијановић осудили ратнохушкачку реторику реиса Кавазовића

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске и српски члан и председавајућа Председништва БиХ, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, осудили су ратнохушкачку реторику реису-л-улеме Исламске заједница у БиХ Хусеина Кавазовића, позвали га да се не бави политиком, већ да промовише љубав и толеранцију.
milorad dodik YT
Фото: Youtube/ RTS

Кавазовић је изјавио да Бошњаци морају да буду спремни да земљу бране и оружјем, ако падну институције БиХ.

"Морамо показати да смо на све начине спремни да бранимо институције БиХ, а ако оне падну, а имали смо то 1992. године, морамо бити спремни бранити ову земљу и оружјем", навео је Кавазовић у интервјуу МТВ Игман из Пазарића, основана 1993. под називом "Муслиманска телевизија ИГМАН".

Додик је подсетио да је пре 30 година Алија Изетбеговић жртвовао мир за БиХ и позвао Кавазовића да се не бави политиком.

"Хусеин Кавазовић прети истим сценаријем 30 година касније. Реису Исламске заједнице у БиХ поручио бих да се склони из дворишта политике и наоружа љубављу, толеранцијом и лепим речима", написао је Додик на Твитеру. Приметио је да Кавазовић, како је навео, успешно мења "посрнулог Бакира Изетбеговића, који је за сваки политички проблем у БиХ имао спремну врсту наоружања". "Проблем је што је Кавазовић на челу верске заједнице, која би требало да промовише мир и толеранцију", навео је Додик реагујући на изјаву Кавазовића.

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је за сваку осуду ратнохушкачка реторика поглавара Исламске заједнице Хусеина Кавазовића.

На питање Срне да прокоментарише Кавазовићеву изјаву да се "БиХ брани у институцијама, те да уколико оне "падну", земљу треба бранити оружјем", Цвијановићева је одговорила да ако већ он, као верски лидер, није у стању да промовише толеранцију и суживот, онда би барем требало да се суздржи од претњи оружјем и запаљивих изјава које у његовом случају више нису појединачни инциденти, већ правило.

"Заједничке институције нису власништво реиса и не припадају само једном, већ свим народима у БиХ. Све док се у Сарајеву буде игнорисала ова уставна чињеница, а претњама бранио опстанак институција, БиХ неће имати било какву перспективу", казала је Цвијановић.

Нагласила је да дејтонска БиХ и заједничке институције могу да опстану само на дијалогу и међусобном уважавању, а никако на сили или оружју о којем тако олако, непромишљено и неодговорно говори реис.

"Сва срећа да лидери других верских заједница не сеју мржњу и претње, али за сваку осуду је и овај један", навела је Цвијановић.

Ратнохушкачку изаву Кавазовића осудио је и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и истакао да у БиХ и даље постоје они који по сваку цену хоће рат јер сматрају да циљеве не могу постићи политички, а да је од тога једино горе ћутање међународне заједнице и лажног високог представника. "Зато покушавају да изазову рат да би постигли наведено", навео је Стевандић. Истакао је да се представници међународне заједнице "о овом питању праве мутави".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести