Додик: НЕ БОЈИМ СЕ САНКЦИЈА, НИ СМЕНЕ, волео бих, нек пробају

ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да се не боји санкција којима му прете, а ни смене.
milorad dodik YT
Фото: Youtube/ RTS

"Нека пробају. Чак бих то волео", рекао је Додик на прес конференцији у Источном Сарајеву коментаришући све чешће наводе да би Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат јер није изабран у СБ УН, како је то предвиђено Дејтонским споразумом, могао да повуче одређене потезе према онима који не поштују његове одлуке.

"Вас интересује да ли ће Додик бити кажњен, смењен и шта ће урадити. Не верујем да има таквих лудака који би нешто предузели. Вероватно ће покушати да се овај, који је већ лудак, нешто натера да уради. Ми ћемо и на то реаговати. У складу са Уставом, председника Републике Српске непосредно бира народ на изборима и пред Народном скупштином је положена заклетва", рекао је Додик.

Он је подсетио да председник Срспке може бити опозван само на референдуму који покреће НСРС или ако он сам оде.

"Ја ћу само прихватити оно што сам већ прихватио, а то су избори из октобра и нећу више ништа да прихватим. Ако неко мисли да се јуначи, на начин да доноси мере, нека проба, нека изволи. Није то моја претња...", казао је Додик.

Истакао је да би можда негде и волео да се тако нешто деси, па да, како је навео, покажемо нашу одлучност и његову немогућност да тако нешто уради".

Уколико се то, ипак, деси, Додик истиче да има план.

"План је занимљив, али он не подразумева никакав сукоб, већ политичку реакцију. Нико неће опалити ниједан метак да заштити председника Републике Српске ако није физички угрожен. А са таквим глупостима, санкцијама, сменама, рекао сам овим из Европе да уведу санкције. Па не мисле ваљда да бих ја због тога могао да одустанем од базичних народних интереса Републике Српске", поручио је Додик.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести