ДОДИК ПОВОДОМ 82 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У ДРАКУЛИЋУ Без Републике Српске нема слободе

БАЊАЛУКА: У бањалучком насељу Дракулићи обележене су 82 године од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац, а председник Републике Српске Милорад Додик поручио је на комеморацији да без РС нема слободе за српски народ на тим просторима.
с
Фото: FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

Након помена, који су служили свештеници Бањалучке епархије, положени су венци и цвеће испред спомен костурнице. У име институција Републике Српске венац су положили Додик, Стевандић, Егић и изасланик српског члана Председништва БиХ. Венац је положио и конзул Србије у Бањалуци Драган Протић. Додик је истакао да без сопствене државе, нема ни слободе, наводећи да тих злочина не би ни било да је пре 80 година постојала Република Српска.

"Зато трајно треба да се боримо за своју државу и своју слободу" нагласио је Додик, пренела је РТРС. Додик је рекао да млади људи у Српској морају да знају шта се догодило у Јасеновцу, Доњој Градини, Дракулићу, Прибиловцима и да институције Српске припремају материјал за филм о злочину у Дракулићу и отварање спомен собе.

Усташе су 7. фебруара 1942. године без испаљеног метка убиле 2.315 Срба, међу којим је било 551 дете, а о свирепости злочина сведочи чињеница да су покољ над Србима извршиле комшије и свештеници из самостана на Петрићевцу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести