Додик: Промена Дејтона би значилна смртну пресуду за БиХ

БЕОГРАД: Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, пручио је данас у Београду да би свака промена Дејтонског споразума значило, како је рекао, смртну пресуду за БиХ.
1701_dodik_press10
Фото: Танјуг (Видео)

Додик је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије, Александром Вучићем, рекао је да је тај мировни споразум већ промењен у неким деловима и то је, казао је, учинила међународна заједница, Веће за имплементацију мира заједно са високим представником Валентином Инцком и његовим претходницима.

Истакао је да су те промене чињене äроганциом и силом међународне заједнице и восиких представника".

"Република Српска неће остати у БиХ изван оквира Дејтонског споразума и Устава. Они који мисле да могу да спроведу своје политичке концепције, варају се", поручио је Додик и истакао да би било какви разговор за промену Дејтона значио "смртну пресуду" за БиХ.

Јер, како је казао, Република Српска нема разлога да остаје у оквиру БиХ, ако Дејтонски споразум буде промењен, јер, како је казао, Бањалука и данас поштује, како је рекао остатке Дејтонског споразума.

Додик је казао и да знање о кршењу и начину на који се крши Дејтонски споразум немају ни они који би морали то да знају.

""Мислим да треба да буде јасно свакоме да РС има довољно капацитета да не дозволи промену Дејтонског споазума. Промене нису могуће, јер тај споразум предвиђа да БиХ има три конститутивна народа и два ентитета, који о свему томе морају да се договоре", рекао је Додик.

Само поштовање изворног Дејтонског споразума могао би на неки начин да обезбеди спас опстанку БиХ.

"Све друго ће значити да Република Српска није у оквиру БиХ".

Он је новинарима рекао да Србија и Република Српска имају план у случају да буде покренуто питање ревизије Дејтонског мировног споразума.

Додик је потврдио добру сарадњу која у континуитету траје са Србијом и најавио да ће, упркос неким проблемима, везано за дефинисање границе са Србијом то питање ускоро бити решено.

"Ми у Републици Српској сматрамо да је захтев Србије оправдан и радићемо на томе да то питање што пре буде решено", рекао је Додик, уз подсећање да је решено питање изградње моста у Братунцу и да очекује да ти радови буду готови у наредних годину и по дана.

Председнику Србије захвалио је за помоћ указану Дрвару и српском народу генерално који живи у БиХ.

Подсетио је да је у Дрвару отворена и филијала Комерцијалне банке и да сада, како је рекао, Вучић и он с оносом могу да оду не само у Дрвар, већ свуда где Срби живе.

Говорећи о значају помоћи Србије Дрвару и свим другим градовима у Републици Српској, односно БиХ, где живе Срби, Додик је рекао да с правом може да каже да ће се "време мерити од када он и Вучић били у Дрвару, и после те посете".

Истакао је и да је са српским председником има много тема за разговор, пре свега о пројектима од којих су неки тек започети, а неки завршени, као што је, на пример, дечји вртић у Брчком, који носи назив "Београд".

Све у вези са тим пројектима се, казао је, одвијају добро а у оквиру тога и радови на деоници ауто-пута Кузмин-Рача напредују, као и моста на реци Рачи.

Додик је захвалио Србији председнику Вучићу на помоћи коју Београд пружа у пројектима који се еализују на територији Републике Српске.

Очекује, казао је, да ће у наредних пет година бити завршена и деоница пута од Добоја до Раче, што, додао је није само комуникацијска прича, већ значи повезницу између Бањалуке и Београда, а живот свим грађанима ће бити приступачнији.

Рекао је и да је са Вучићем разговарао и о догађаји са Српском црквом у Црној Гори и истакао да Република Српска у потуности подрзава СПЦ, која је, казао је, нападнута са свих страна, што је случај и Македонији, где је имовина већ одузета.

Срби из Републике Српске у потпуности подржавају приступ педседника Вучића у односу на статус СПЦ и њену имовину, рекао је.

"Колико ми то можемо, са становишта Срба из РС нећемо оклевати да ту имеовину заштитимо у складу са међународним позитивним прописима", поручио је Додик.

Циљ Срба из РС и БиХ је да је то један народ, једна култура, једна вера и један језик и да имамо право да живимо интегрисани и да учинимо све да сва питања која се нас тичу буду решена на идентичан начин.

Тражио је, казао је Додик, и успостављање већег степена сарадње између Војске Србије и Оружаних снага БиХ, која би, према његовим речима, могла да буде динамичнија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести