Додик: Разговор с Путином успешан, потврђено партнерство с Русијом

МОСКВА: Лидер босанскиһ Срба Милорад Додик је, у интервјуу за РИА Новости, оценио да је разговор са председником Русије Владимиром Путином био успешан и изразио захвалност на подршци Руске Федерације Републици Српској.
1
Фото: Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Разговор је био веома успешан. Разменили смо ставове о тренутној ситуацији у нашим односима, о регионалној и глобалној агенди. Још једном је потврђен пријатељски однос Владимира Владимировича Путина и Руске Федерације према Републици Српској. Потврдили смо да ми смо поуздани партнери и сви наши састанци су доказ о томе“, рекао је Додик. 

Он је додао да је веома захвалан на подршци коју Руска Федерација пружа Републици Српској, посебно на нивоу међународног права, као и да је Русија гарант имплементације Дејтонскиһ споразума и услова који се морају испунити на нивоу Савет безбедности УН.

Додик је навео да је председник Русије покушао да успостави дијалог са Западом на тему заједничке безбедности, али га нису послушали и наставили су да раде са Русијом, оно што су раније урадили са Југославијом.

"Председник Путин брине о својој држави и свом народу. Он је увек био принципијелан када је раније покушавао да разговара са Западом и НАТО-ом и успостави односе заједничке безбедности и политике. Међутим, они га нису послушали и наставили су да раде са Русијом оно што раније су радили са Југославијом“, рекао је Додик.

Како је навео, Република Српска преговара са Руском Федерацијом о пројектима реконструкције термоелектрана и набавци опреме за рад у рудницима, а о овим питањима, додао је, могло би се разговарати већ у јуну, током посете делегације РС Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести