Додик: СДА гомила оружје

МОСТАР: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је, после обиласка са лидером Србије Александром Вучићем Саборне цркву Свете тројице у Мостару, да су у том граду за три месеца, у два наврата, одржани састанци СДА, на које су долазили чланови безбедносне комисије странке која организује попис војно способних Бошњака.
dodik, fonet
Фото: FoNet

Тим састанцима, рекао је Додик, присуствовали су представници месних организација и "представници обавештајне заједнице и безбедносне комисије СДА која овде организује да се попишу сви војно способни припадници Бошњака, да се

сачине њихови ратни профили, а они који нису војно обучени да се види на који начин би могли да се припреме за неке "евентуалности".

Томе треба додати, рекао је Додик, да су фабрике оружја и муниције у Федерацији БиХ, „које су под директном контролом Бошњака, односно СДА, неконролисано повећале производњу оружја и муниције“.

"И то је она прича о Бакиру Изетбеговићу и његовој тврдњи како за „не дај Боже“ нешто производи", упозорио је Додик.

Бемогуће да се у фабрикама наменске индустрије ишта производи мимо налога који дају Оружане снаге БиХ или конкретног комерцијалног уговора са иностранством који се мора предочити властима како би се дала сагласност, поручио је Додик.

„Они иду даље и говоре о томе како је, наводно, Србија спремна да се војно ангажује у дијелу Косова", рекао је Додик новинарима.

"И сад је јасно какав је њихов план, они желе да задрже Србе, њима подобне у Савету министара како би могли да пусте њихове фабрике наменске индустрије да раде, и како би дозволили да њихова обавештајна служба несметано и даље прати и контролише званичнике и Србије, и РС. То је нешто што ћемо морати да рашчистимо веома брзо", оценио је Додик.

На питање новинара да ли грађани БиХ треба да буду забринути Додик је рекао: "Наравно да постоји забринутост те врсте“.

"Генеза тог проблема је далека, она полази још до онда када је међународна заједница уништила све фабрике наменске индустрије у РС, а у Феерације БиХ оставила шест. На то смо указивали, а сада видимо да постоји илегални план

производње оружја и муниције у фабрикама.

Такве информације долазе код нас, и ми тражимо да се то само провери да ли је истина, рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести