Додик: Срби и Хрвати морају да сарађују, Вучић може помоћи

ЗАГРЕБ: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Загребу да су Срби и Хрвати као највећи народи на овом простору приморани да сарађују и изразио уверење да ће до те комуникације доћи, а да српски председник Александар Вучић може помоћи у стабилизацији прилика.
dodik1
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

"Мислим да је грешка не комуницирати. Мислим да (Александар) Вучић има добре намере и да може помоћи у стабилизацији укупних прилика", рекао је Додик за хрватски РТЛ после разговора са званичницима те земље упитан да ли је без сарадње Хрватске и Србије могуће побољшање стања у БиХ.

Додик је напоменуо и да су Срби и Хрвати као народи кроз историју имали тешка сучељавања и да носе тешко бреме, али истиче да су у овом тренутку најважнији народи на овом простору, да имају своје државе.

"Напросто смо приморани сарађивати, ја верујем да ће до те комуникације доћи и треба до ње да дође", поручио је Додик.

Он је рекао и да се залаже за мир, стабилност и договор, али да Сарајево Србе третира као агресоре.

"Како могу ја који сам рођен у Бањалуци бити агресор у Бањалуци. Моја политика је да се проблеми реше", истакао је Додик додајући да се 25 година храбри један хибрид који је неуспешан, и да га "храни" међународни фактор.

"Оно што не функционише у БиХ, нису криви локални политички фактори у БиХ, него међународни фактор који је грубо управљао БиХ, који је доносио законе, мењао уставе, доносио појединачне одлуке", казао је Додик.

Рекао је и да је хрватског председника и премијера упознао са ситуацијом у БиХ и ставовима из виђења Срба, и чињеницом да је међународни фактор девастирао Дејтонски споразум.

Он је навео и да се Хрватска сматра једним од гаранта Дејтонског споразума и да јој је дужност да штити слово Спразума. "Очигледно је да је много ствари промењено. Морам рећи, пре свега на штету Хрвата, а онда и нас Срба у БиХ. Председник (Зоран Милановић) је хтео да буде упознат на који начин ми видимо да то треба решавати", навео је Додик.

Према његовом мишљењу, пре свега се мора поштовати конститутивност народа и права која су стечена Дејтонским споразумом, односно Уставом БиХ, и да нико не може бирати представнике - као у случају да Бошњаци бирају члана представништва Хрвата, Комшића гласовима Бошњака и он спроводи бошњачку, а не хрватску политику.

"То сигурно није добро. Није добро за укупне односе у БиХ, није добро за поверење Хрвата и Срба у БиХ", закључио је Додик.

Главна тема разговора Пленковића и Додика саобраћајне везе

ЗАГРЕБ: Главна тема разговора премијера Хрватске Андреја Пленковића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, била је даљи развој саобраћајног повезивања Хрватске и БиХ, с посебним нагласком на изградњу новог друмског моста код Градишке и приступних саобраћајница, саопштено је из хрватске Владе после данашњег састанка у Загребу.

"Тај мост је заједничка инвестиција Хрватске и БиХ, којом ће се битно повећати волумен и проточност промета људи и робе, на корист обе земље", наглашава се у саопштењу.

Пленковић је, како се додаје, истакао важност повратка прогнаних Хрвата, као и заштите њихове имовине, преноси РТРС.

"На састанку је потврђено да ће траса ауто-пута Бањалука - Приједор ићи алтернативним правцем, чиме ће се заштитити имовина Хрвата на том подручју и избећи рушење њихових кућа", каже се у саопштењу.

Наводи се да су Пленковић и Додик разговарали и о снажнијој привредној сарадњи, улагањима, подршци Хрватске европском путу БиХ, те ситуацији на југоистоку Европе, као и о проблему незаконитих миграција.

Осим са Пленковићем, Додик је посетио је и Саборну цркву и разговарао са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести