Додик: Србија више да се укључи у решавање проблема у БиХ

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да странка СДА, тврдњом да Босну и Херцегвину дестабилизују суседи Србија и Хрватска, поручује да су проблем БиХ Срби и Хрвати, односно њихово постојање у БиХ уопште.
milorad dodik YT
Фото: Youtube Printscreen

"Сматрам да би Србија требало да се укључи много више у решавање проблема у БиХ, јер је Србија потписница Дејтонског мировног споразума, што јој даје за право да о свим питањима која се тичу уговора реагује. Захтев западним земљама, као гарантима Дејтонског споразума, да се спроведу и подрже реформе у БиХ је порука да Србе и Хрвате не треба питати ни за шта и да је договор муслимана и западних држава довољан", нагласио је Додик у разговору за Срну.

СДА је раније саопштила да Србија и Хрватска не поштују Дејтонски мировни споразум и да помажу "своје сателите" у БиХ, као и да због тога Запад треба да реагује.

Додик је истакао да је СДА пренебрегла чињеницу да је и Руска Федерација, такође, гарант споразума на којем почива БиХ.

"Инсистирање на јачању државних институција, како их зове СДА, и истовремено поштовање Дејтонског споразума је шизофрена политика ове муслиманске партије која никада од 1995. није прихватила нову политичку и уставну реалност у БиХ, што је главна препрека функционисању БиХ каква је успостављена 1995. године", рекао је Додик.

Он је нагласио да у Републици Српској живи око 16 одсто грађана који нису Срби, док у ФБиХ живи око два одсто Срба, што је за њега јасан показатељ и сигурности за повратнике и уважавање њихових права.

"Што се тиче питања границе за Србе и Хрвате ту нема ништа спорно, али кочница у решавању тог проблема је код муслимана. СДА би за почетак требало да јасно каже да БиХ не виде као муслиманску земљу, да поштују слово Дејтона, да уважавају чињеницу да су Срби и Хрвати такође конститутивни народи, да са тим народима отворе поштен дијалог, а не да са међународном заједницом преговарају и решења намећу другим народима", навео је Додик.

Он је поручио да је БиХ могућа само ако ће функционисати на слову Дејтонског споразума и ту и такву БиХ прихвата Република Српска.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести