Договор с опозицијом до 11.септембра, предлог - избори 3.априла

БЕОГРАД: Предлог владајуће већине са којим је данас изашла на састанку са опозицијом без посредовања странаца је да истог дана, 3. априла 2022. године, буду одржани редовни избори за председника Србије, одборнике Скупштине града Београда и ванредни парламентарни избори.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Dnevnik.rs

Како сазнаје Танјуг, у предлогу стоји да цензус остаје три одсто, док се број потписа за странке националних мањина смањује на 5.000.

Према незваничним информацијама, представници опозиције треба да одговоре на овај предлог до 11. септембра, када се очекује састанак са председником Србије и лидером владајуће партије Александром Вучићем о потписивању споразума.

Предлогом споразума, у који је Танјуг имао увид, предвиђа се да Влада Србије формира Радну групу за екстерну контролу бирачког списка, у чији састав би ушли представници државних органа и опозиционих странака које су учествовале у дијалогу.

Такође, сваки члан Радне групе имао би право да Министарству за државну управу поднесе захтев за проверу тачности података о неком бирачу у Јединственом бирачком списку.

Предлог је и да се изменама Закона о спречавању корупције, предвиди да државни функционери који су кандидати за председника и посланике не могу седам дана пре избора да, у својску државних функционера, организују свечана отварања инфраструктурних и других објеката, односно свечаности започињања изградње.

Предлог је, између осталог, и да се у Закону о финансирању политичких активности промени критеријум за финансирање трошкова кампање, тако да се 30 одсто средстава распоређује у једнаким износима подносиоцима изборних листа који користе средства из јавних извора, док би се 70 одсто средстава распоређивало листама које су освојиле мандате сразмерно броју места освојеним у парламенту.

Један од предлога је и да се у Закону о избору народних посланика предвиди могућност да органи за спровођење избора по службеној дужности пониште гласање на бирачком месту, ако утврде да је број листића у кутији већи од броја бирача који су гласали, да је гласао неко ко није уписан у бирачки списак, или ако у гласачкој кутији нема контролног листића, или он није потписан или адекватно попуњен.

Такође, предложено је и да се у Закону о избору народних посланика и подзаконским актима РИК-а посебно нагласи да је забрањено вођење паралелних спискова на бирачком месту.

У предлогу споразума стоји и да се грађанима Србије који живе на КиМ мора омогућити да остваре бирачко право и гласају на територији Космета, али да се, због специфичне политичке и безбедне ситуације, предвиди правни основ да се избори спроводе по посебној процедури, у сарадњи са ОЕБС-ом.

Такође, предлог је и да се накнада за рад у бирачком одбору повећава са 1.500 на 2.000 динара.

У предлогу споразума, између осталог, стоји и да, с обзиром да се редовни избори за председника Републике и одборнике Скупштине града Београда одржавају у првој половини 2022. године, а како би се са имплементацијом почело што пре, у овој фази дијалога не треба ићи преко постојећег уставног оквира нити посезати за коренитим променама изборног система.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести