Договор Вучића и патријарха: Градиће се меморијални комплекс у Доњој Градини

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, након разговора са патријархом Порфиријем, да је коначно постигнут договор о изградњи меморијалног центра у Доњој Градини, у којем би се подсетило на све злочине над српским народом.
2
Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић

„Данас смо коначно постигли договор, и преносим потврду српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, да свесрпско светилиште у Доњој Градини, на територији РС, БИХ, подигнемо велики меморијални центар у којем би подсетили на све злочине над српским народом, да не буде затрто њихово страдање“, објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Србија ће финансирати изградњу са 80 одсто, а РС са 20 процената.

Вучић је указао да је 80 година је од стварања најмонструозније фабрике срмти у Европи - система логора Јасеновац.

Пренео је да су током данашњег састанка били у контакту са Додиком, и да је разговарано како и на који начин да СЕ оснажи културА памћења, како да да не буду заборављене јасеновачке жртве, шта је то шта може да држава помогне СПЦ која има значајну улогу у целом процесу.

„Разговарали смо и чули и од патријарха и владике Јована о ситуацији у самом јасеновачком комплексу где српска црква има велики број објеката у свом власништву, где треба много тога да обновимо. РС помаже у обнови српске школе у Јасеновцу, а ми ћемо учествовати у обнови објеката, као и обнови пакрачке библиотеке и пакрачког двора седишту епархије“, указао је он.

Вучић је указао да важна институција, Музеј жртава геноцида, који је створен 1992. нема своје просторије, и да је договорено да се покуша на простору Старог сајмиста да се оне успоставе. Међутим, додао је да постоје имовински проблеми, и да ће се покушати да се то реши - да се види како да ти људи који ту у складу са правом и без права користе одређени простор - те потом отворе неки од павиљона који би били право место за Музеј жртава геноцида, који би показа целом свету страдање Срба.

Према његовим речима 22. априла кренуће се у реализацију тог подухвата.

„Заједно ћемо поднети иницијативу да лева обала Саве добије назив Обале јасеновачких жртава, што би обухватило све жртве и српске, јеврејске, ромске и све друге. Верујемо да ће то наићи на одобрење градских власти. Циљ је да светској јавности укажемо кроз шта је српски народ пролазио пре 80 година, да се шири истина“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је задовољан што држава може да учествујем у ономе што је од великог значаја за наш народ, поносан што Србија и српски народ памте, што никада неће заборавити ужасне злочине у Јасеновцу.

„Србија данас то може да учини, Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело не буде заборављено“, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести