Докази тужилаштва до 31. маја, истрага одбране, па суђење

ХАГ: Специјализовано тужилаштво Косова саопштило је данас на статусној конференцији против Хашима Тачија и осталих чланова Главног штаба ОВК да поседују око 1.500 доказа против њих, које намерава да обелодани одбрани до 31. маја 2021.
hag_tacci-veselji

Паралелно са процесом обелодањивања и након њега, одвијаће се истрага одбране и прикупљање контрадоказа, као и припреме за суђење, које би према изнетим аргументима свих учесника у поступку, могло да крене, најраније за годину и по дана.

На конференцији је било речи о могућним терминима са почетак суђења, од јуна следеће до јуна 2022. године, али је након расправе тужилаштва и одбране, судија за претходни поступак овом процесу Николас Гију указао је да данас неће одређивати датум почетка суђења.

Он је истакао да то зависи од динамике обелодањивања доказа тужилаштва и истраге одбране, те да, како је навео, "што се пре заврши обелодањивање доказа, то ће брже и одбана моћи да бави своје обавезе".

Расправа о обелодањивању доказа закључена је договором тужилаштва и одбране, уз сагласност судије, да до следећег четвртка, 26. новембра, тужилаштво и одбрана, постигну договор око динамике обелодањивања доказа.

Судија је упозорио тужилаштво да мора да представи одбрани сваки ослобађајући материјал против оптужених, а тужилаштво је одговорило да ће "одбрани оделобаднити више од 1.000 потенцијално ослобађајућих доказних предлога".

Представница тужилаштва је указала да ће можда имати и више доказа против оптужених, али да то зависи од даљег тога истраге која је још у току.

Напоменула је да тужилаштво има 153 сведока, чије изјаве и транскрипте изјава планира да представи на суђењу.

Говорећи о обелодањивању доказа она је навела да ће комплети материјала бити достављани одбрани у етапама.

Рекла је да тужилаштво нема ни ообавезу ни намеру да материјал обележава као "ослобађајући" када га доставља одбрани, већ да ће само најавити када би такви докази могли да јој буду достављени.

Претходно су браниоци оптужених упозорили да обрана не може да почне своју истрагу и препрему за суђење, пре него што се упозна са већим или комплетним доказним материјлом тужилаштва,а браниоци оптужених који се данас нису оглашавали, тражили су најмање 18 месеци за припрему одбране.

Упозорили су да ради правилног и економичног вођења поступака, обелодањивање мора да буде констурктивно, да би се осигурала примена принципа "правичности суђења и једнакости оружја".

Такође су указивали да, уколико на почетку обелодањивања буду достављани само редиговани докази, одбрана неће моћи да схвати суштину и да се адекватно припрема.

Све своје предлог у вези са обелодањивањем доказа браниоци су поднели суду 17. новембра, а суд их је објавио данас пре подне, у време трајања конференције.

На конференцији је претходно бранилац Кадрија Весељија адвокат Бен Емерсон тврдио да не постоји Удружени злочиначки подухват (УЗП) ОВК , како то наводи тужилаштво, и да ће доказати да Весељи не може за то да одговара.

"ОВК се удруживала спонтано, није било никаковг ланца командовања. То је био народни устанак који је покренуо велики број албанских сцивила, јер су српске стране спроводиле злочине против човечности и геноцид", навео је поред осталог Весељијев бранилац.

Подсетио је на предмете из Хашког трибунала у којима је, како је рекао, осуђено шест високих руководилаца спрске војске и полиције због етничког чишћења и протеривања албанског становништва са КИМ.

"Сада се тврди да постоји слично криминалне удруживање, а то представља замену теза. Одбрана Весељија ће се ослањати на пресуђене чињенице и донете правне закључке", најавио је адокат тврдећи да је ОВК била организована ради самоодбране, "село по село".

"Тако раштркани и неорганизовани, појединци су могли да учине нека кривицна дела, али то су били појединачни случајеви, за разлику од супротне (спрске) стране", устврдио је адвокат Емерсон напомињући да ту није било "заједничког циља" УЗП, већ да је ОВК деловала у самоодбрани.

Бранилац Реџепа Сељимија Дејвид Јанг у потпуности се сложио са Емерсоном и главним адвокатом Денисом Хупером у вези са роком потребним за истрагу одбране, напомињући да су оптужбе тужилаштва апсурдне.

"Они се изругују праву Сељимија на правично суђење", навео је Јанг.

И бранилац Јакупа Краснићија, подржала је колеге поводом потребног времена кза истрагу одбране.

"Треба нам и довољно времена и услова, а то значи да треба имати у виду и околности изазваних пандемијом вируса квид 19", навела је Краснићијева адвокатица.

Бранилац Тачија адвокат Денис Хопер је најавио да ће поднети захтев суду за укидање притвора Тачију и привремено пуштање на слободу, напомињући да му је за то неопходно да зна са којим контра аргументима располаже тужилаштво.

"Тужилаштво треба да нам достави своје комеплетне аргументе за притвор, јер су они у налогу за хапшење редиговани, па одбрана не може да се адекватно изјасни, а суд је до сада саслушао само аргументе тужилаштва и одредио притвор Тачију", навео је поред осталог адвокат Хопер.

Судија за претходни поступак Николас Гију је рекао Тачијевом браниоцу да поднесе захтев за укидање притвора, на који ће се тужиластво изјаснити, а потом ће он донети своју одлуку о захтеву одбране.

Након што је бранилац оптуженог Кадрија Весљија адвокат Бен Емерасон почео да говори о томе како се Весљи добровољно предао суду након договора са тужилаштвом, прекинут је видео стриминг конференције са судом.

Сва четворица оптужених у том предмету - Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими, нису присуствовали конференцији у судници, већ су је пратили путем видео линка из притворске јединице и нису се обраћали суду.

Шест њихових бранилаца учествовало је у конференцији такође путем видео линка, а само је један био у судници, као и специјализовани тужилац Џек Смит са помоћницима.

Тачи и остали први пут су прошле седмице пред судијом за претходни поступак негирали кривицу по свих 10 тачака оптужнице, која их заједно терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности у удруженом злочиначком подухвату.

Изручени су Хагу 4. и 5. новембра и смештени у притворуску јединицу.

Сва четворица се налазе на једној оптужнци Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина међу којима је и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, политичких противника.

У оптужници се наводи да Таци, Весељи, Сељими и Красници сносе индивидуалну кривицну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извржена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВК.

У шест тачака оптужнице терете за злочине против човечности: прогон, затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство и присилни нестанак лица.

У четири тачке оптужнице терете се за ратне злочине: противзаконито или произвољно хапшење и лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести