Ђорђевић: Заштита запослених преко агенција

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је данас, образлажући Предлог Закона о агенцијском запошљавању, да се тим решењем предвиђа заштитина оних који се запошљавају преко агенција.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Ђорђевић је рекао да ће то допринети и смањењу рада на црно, као и да ће запосленима преко агенције бити обезбеђена једнака зарада као и запосленима које неспоредно запошљава послодавац.

Исте услове ће имати и када је у питању радно време, одмор и безбедност на раду, додао је Ђорђевић.

Он је објаснио да Закон о раду познаје само уговорни однос између запосленог и послодавца тако да не уређује рад запосленог преко Агенције за привремено запошљавање.

“Јасним дефинисањем Агенције за привремено запошљавање и прецизирањем услова за њихов рад максимално ће се уредити ова област и заштициће се агенцијски запосленик”, рекао је Ђорђевић.

Посланица СНС Миланка Јевтовић Вукојичић као члан Одбора за рад Скупштине Србије похвалила је рад Министарства за рад, јер је, Предлог закона о агенцијском пословању нови системски закон чији је циљ унапређење радноправног статуса радника који су радили на повременим и привременим пословима.

“То су углавном сезонски радници, углавном грађевински радници. Унапређење квалитета њихово живота, њихова накнада која ће се обрачунавати у складу са упоредним радним местом”, рекла је Јевтовић Вукојичић.

Она је додала да је циљ Владе и СНС да сиромаштво у Србији буде сведено на најмању могућу меру, а то, како каже, значи и да се квалитет живота свих радника који су радно ангажовани по било ком основу унапреди.

Према њеним речима, законом се утврђује обавеза агенција за запошљавање којих је, према подацима Министарства за рад из 2018.године, било 111.

“Тиме се спречава нелојална конкуренција, даје се могућност појављивања већег броја агенција на тржишту рада, али оно што је најважније, то је да се смањује сива економија”, рекла је она.

Посланик СДПС Предраг Јеленковић приметио је да та област није била дефинисана, наводећи да су сада новим законом утврђена права и обавезе апослених који заснивају радни однос са Агенцијом за привремено запошљавање, затим једнак третман уступљених запослених у погледу остваривања одређених права из радног односа.

Он сматра да ће законско решење позитивно утицати на тржиште рада, те да ће допринети повећању броја уговора о раду са изнајмљеним радницима.

Посланица СМС Александар Стевановић рекао је да Предлог закона о агенцијском запошљавању пружа већу правну сигурност за оно што се популарно зове “лизинг радне снаге”.

Он је поздравио да 100 одсто радне снаге фирма може да ангажује преко агнеција, али под условом да су ти људи стално запослени у агенцији.

Стевановић је као једну од примедби навео постојање, како је рекао, благе нејасноће, увођење упоредног радног места.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести