ДОШЛО ВРЕМЕ ЗА УВОЂЕЊЕ ВЕЛИКОГ НАРОДНОГ ПОКРЕТА Министар Вучевић: Дувају снажни ветрови по питању КиМ, потребан нам је јачи политички блок који треба да сачува државу

Не стидимо се своје историје, али идемо напред!
Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Фото: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Милош Вучевић је честитајући свим грађанима Дан државности поручио да је његова порука из Орашца око прошлости била пре свега чињеница да је постојао период када смо хтели да се одрекнемо своје историје.

-Та прошлост је јединствен низ са садашњим временом и нека смерница шта би то требало да се дешава и у будућности. Народи који разумеју своју историју или разумеју тај једниствени низ боље су пролазили и боље разумели неке околности – рекао је Вучевић .

Министар се осврнуо и на питање слободе које је апострофирао у говору на свечаности у Орашцу наглашивши да слободу покашавају да нам одузму исти они који би да нам узму и територију.

-То су они који нас убеђују да себи треба да ампутирамо део тела и да ће нам након тога бити боље. Слобода је за нас увек била више вреднована од мира. То карактерише човека, даје му суштину. Нема живота без слободе. Ако не можете да причате и пишете на свом језику, ако не можете да идете у своју цркву и код својих пријатеља...- нагласио је Вучевић, додајући да је за Дан државности председник Вучић добио члеститке од бројних светских лидера, од Бајдена,Путина, Макрона, Си Ђи Пинга, предсставника ЕУ.

То је, како је истакао, потврда да смо ипак држава о којој треба да се води рачуна, али да је уверен председнику Вучића најдража честитка коју је добио од својих грађана.

-Али Србија иде напред, развија се у сваком смислу, научном, економском, технолошком . Само спој традиционалног и модерног омогућиће да Србија иде напред. То су два стуба јединствене приче.

О потезима Куртија, Вучевић каже да он ствара немогуће услове за живот Срба на Косову и Метохији.

-Куртијева агенда је да Срби не опстану. Он то ради ђавољски лукаво тако што се обраћа на српском језику да Срби не могу да имају домове здравља, да може да се хапсе ...То у Европи нико не осуђује осим неких протоколарних изјава. Али морамо свим силама да се боримо да сачивамо наш народ на КиМ- нагласио је и додао да увођење војног рока нема директне везе да потезима Приштине.

Коначна одлука о увођењу војног рока могуће до краја године

-Војска Србије упозорио је министар  сваке године губи 60.000 људи у резервном саставу због старости, а добија се свега 1500 нових војника.

-То не може нико да издржи, ако хоћемо војску. Верујем да ћемо до краја ове године имати коначну одлуку о увођењу обавезног војног рока. Треба сачекати конституисање народне скупштине, нове владе. До краја маја треба да буде завршен коначан предлог који ће ићи ка председнику Србије. Затим министраство одбране треба један период како се све припремило, тражићемо од шест до 12 месеци. Ако дође до такве одлуке млада војска треба да има све неопходне услове за служење – појашањава.
ствари постоје као закномерности.

Министар је прокоментарисао најаву председника Вучића о оснивању Великог покрета за народ.

-Очекујемо да разговарамо са свима онима који виде Србију као слободну и независну државу и то може да буде заједнички политички именитељ у различититим политичким странкама, трупама, појединцима, удружењима грађана – свима онима који воле Србију, могу и треба да буду део тог покрета, односно да буду део дијалога који ће нас водити ка стварању Покрета. Наредних дана ћемо више разговарати о томе. Српска напредна странка пружа апсолутну подршку председнику републике за формирање тог покрета – истакао је министар и додао:

-Сврха Народног покрета је јачи политички блок који треба да сачува државу. Нама треба јачи политички фронт, шири политички фронт, најшири могући, како би тај политички кишобран за Србију био сигурнији и издржљивији. То је политилчка платформа. Тај покрет је уствари идеја и иницијатива. Није у овом тренутку посебно формулисан, нема неког статута или дефинисаног програма. Он има иницијативну идеју да уједини све који желе Србију као слободну и независну државу, без обзира да ли на све исто гледамо и исто мислимо. Ово је нешто што би требало да доведе до обједињавања или боље повезаности оних политичких актера који желе да виде Србију као слободну и независну државу. Не иду лака времена, дувају снажни ветрови по питању Косова и Метохије и осталих геполитичких питања региона. Треба нам што већа обједињеност и јединство – навео је Вучевић.

Вучевић је нагласио да је вољан да са СПС-ом и још једном странком формира већину, али сви детаљи ће се знати на конститутивној седници Скупштине града Београда која је заказана за понедељак, 19. фебруар.

-Постоји могућност да се формира нова већина или да нема нове већине, што ћемо видети 19. фебруара. Ми смо спремни као СНС да са Социјалистима и још једном одборничком групом направимо већину, а ако нема те жеље са друге стране, неће ни то бити катастрофа, идемо на изборе. Не мислим да је то добро за Београд, јер ћемо имати пар месеци са привременим органом и можда са губитком неког ритма кој би требао главни град да има, пре свега по питању Експо-а и грађана.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести