Драгишић: Руски наратив део хибридног рата који се води против Србије

Руски наратив који се пласира у Србији треба разумети као део руског "хибридног" рата који се води против Србије, сматра професор на Факултету безбедности Зоран Драгишић.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

Драгишић је за Тан‌југ рекао да руски наратив постоји и у другим земљама као, на примера, у Бугарској, али да се тамо "не прима" толико јер су, како каже, они раније били у "руском загрљају" и сада не могу "очима да их виде". "То је медија бокс који је урадила њихова служба, а који се даље пласира по свету међу десничарским организацијама, политичким покретима које је Русија финансирала", оценио је Драгишић. Он је казао да је стратегија Русије дуго била да корумпира политичаре и ствара мрежу агената, у чему је, наводи, нажалост била и веома успешна. "Србија се налази у горем положају, јер Русија преко Србије покушава да покрене рат на Балкану. За сада смо једном паметном политиком, пре свега председника Александра Вучића и наше дипломатије, те замке избегли, али још није завршено и треба бити веома опрезан", тврди Драгишић.

Он је нагласио да постоје они које плаћа Руска Федерација да би ширили руски наратив, али да је већи број оних који га шире из сопственог уверење. Говорећи о санкцијама према Руској федерацији, Драгишић сматра да Србија треба да их уведе. Мишљења је да су санкције погрешан концепт, али је, каже, направљен "Магнитски акт" који гађа директно носиоце корупције и санкцијама треба да буду обухваћени они који су одговорни за ово што се дешава и све оно што би спречило руске напоре да у овом рату и даље настављају да убијају. "Мислим да годину дана каснимо са увођењем санкција и да треба да се прикључимо свим пакетима, због нашег европског пута и наше економске перспективе, али пре свега из моралних разлога", сматра Драгишић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести