ДРАМАТИЧНО НА СЕВЕРУ КИМ Др Србљак: Људи умиру, јер ЛЕКОВИ и МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА из Београда не стижу до нас! Класична опструкција Приштине, решење мора да се ПРОНАЂЕ

Ситуација са набавком лекова у здравственим установама на северу КиМ, посебно за најтеже пацијенте је драматична, изјавио је др Небојша Србљак, интерниста кардиолог, шеф пејсмејкер центра и одсека за дијагностику кардиоваскуларног одељења КБЦ Косовска Митровица.
k
Фото: Youtube Printscreen/Kosovo Online

Здравствени центар у Косовској Митровици и медицинске установе на северу КиМ у последњих неколико месеци имају озбиљан проблем са снабдевањем лековима, медицинским материјалом и опремом.

Због тога су пацијенти, међу којима има и Срба и Албанаца, принуђени да лекове и потребна медицинска средства сами купују, иако су осигураници РФЗО-а.

Др Небојша Србљак каже да је проблем велики и да лекари са севера КиМ већ месецима не успевају да га реше.

Ради се о класичној опструкцији Приштине. Министарство здравља Репубике Србије редовно шаље лекове и медицински материјал према нашим потребама, али они не стижу до нас. Косовска администрација се, међутим, позива на своје царинске прописе о увозу лекова, иако се они заправо не увозе, већ само дистрибуирају у оквиру здравственог система Србије, каже Србљак.

Фото: Youtube Printscreen/KoSSev

Он је подсетио да је пре неколико месеци постојао проблем и са набавком кисеоника за операционе сале, који је решен тек након што се за то чуло у медијима и након што је реаговала међународна заједница.

У обавези смо да лечимо све пацијенте који припадају РФЗО, а међу њима има и много Албанаца са српским документима који користе наше услуге. Покушали смо више пута да контактирамо са косовском администрацијом у вези са овим проблемом, али нас они игноришу, рекао је Србљак.

Кардиолог каже да је ситуација драматична и сматра да ова опструкција није случајна.

То је нама, који овде живимо, сасвим јасно, али начин да се проблем реши мора да се пронађе, јер људи умиру, рекао је доктор Србљак.

Дневник/РТС

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести