Драшковић: Не подржавам став опозиције против споразума БГ-ПР

БЕОГРАД:  Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић рекао је данас да не подржава ставове опозиције против споразума Београда и Приштине, јер сматра да је то супротно животним интересима Србије и нашег народа.
Vuk Draskovic Lucic.jpg
Фото: Дневник/Бранислав Лучић/Вук Драшковић

Драшковић је за ТВ Пинк рекао да треба што пре доћи до обавезујућег споразума између Београда и Приштине."Нема шта да се чека, замрзнути конфликт је замрзавање агоније и пропасти Србије. Тај проблем мора бити решен", сматра Драшковић.

Он је указао да постоји и предлог ЕУ на који начин да буде решен, да се испоштује став Србије да не признаје независност Косова, али истовремено да се то реши по моделу две Немачке, које се међусобно нису признавале, али су одржавале свестране односе и обе су биле у међународним организацијама. 

"Прво треба да избацимо из употребе ту причу да не можемо сами са собом да се разграничимо. То прија ушима, али је далеко од стварности. Косово је до 1999. године била територија у саставу државе Србије", рекао је Драшковић. 

Он је подвукао да никако не може да подржи ставове српске опозиције да ни под којим условима, никада, по било коју цену, не сме да дође до правнообавезујућег споразума између Србије и Косова. "То је против животних интереса ове државе и нашег народа. Мислим да о многим стварима може веома брзо да се постигне споразум", рекао је Драшковић. 

Према његовим речима, ако сутра косовски жар букне у пламен, он веома лако може зхватити и Босну и Македонију, а постоји само једна сила који ће тај пламен гасити, а то је НАТО. 

Драшковић се залаже за то да Србија уђе у НАТО и упозорава да већина грађана не зна да је највећа безбедносана, биолошка, развојна опасност по Србију у игнорисању геополитичке ствраности. 

"Србија је данас једно мало острво у океану ЕУ и НАТО Алијанске и Србија нема крила да прелети до Русије и да ступи у економски и војни савез са Русијом", истакао је Драшковић, који сматра да су грађани одлучно против НАТО-а пре свега због незнања, а добрим делом због ината и мржње. Како је додао, народ треба едуковати. 

"Извесно је да би већину својих безбедносних и развојних проблема Србија решила приступањем НАТО Алијанси", сматра Драшковић који истиче да у неким питањима, од националног и државног интереса држава не сме да слуша већину, незнање, инат и страсти него се одлуке морају доносити рационално, у складу са националним интересом Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести