Драшковић: Санкције нису против Русије већ против Кремља

БЕОГРАД: Бивши министар спољних послова Вук Драшковић нагласио је данас да се притисци који се тичу увођења санкција не односе на Русију, већ на власт у Кремљу и изразио очекивање да би побуна руског народа, која, како каже, тиња, могла да буде одлучујућа и спас не само за Украјину, већ и за Русију и цео свет од све ближе нукеларне катастрофе.
Vuk Draskovic Lucic.jpg
Фото: Дневник/Бранислав Лучић/Вук Драшковић

"Те санкције о којима се прича, нису против руског народа већ против режима који врши највећи злочин и против Русије, руског народа, над његовом великом културом", рекао је Драшковић за Танјуг.

Драшковић наводи да санкције - неколико гајби јабука, које би Србија увела Русији не могу имати никаквог ефекта на власт.

"То треба да буде порука осуде, порука солидарности са нападнутим Украјинцима и руским народом на којим се врши злочин", рекао је Драшковић и навео да га брину друге санкције које морају бити уклоњене ако Србија, каже, мисли да живи и да има будућност.

На питање да ли ће притисци на Србију расти, понавља да причу о санкцијама, не доживљава као притиске.

"Имам другу врсту притисака пред очима, а то је притисак од санкција које је Србији дуго времена увела ''кагебеовска памет''. Када би уклионли КГБ, ту Удбу, антизападну, антидемократску, антицивилизацијску, злочиначку, када бисмо уклонили њене владике, писце, академике, коментаторе, обожаватеље, троваче народа који мењају генетику српског народа, моралног народа, никаквих притисака не би било", навео је Драшковић.

"Каквих притисака, да се определи - за шта, да подржи убиство Украјине, несрећу и навјеће понижење, злочин над Русијом - то не подржава", рекао је Драшковић и додао да мора да понови речи Андреја Козирјева, министра спољних послова у време председника Бориса Јељцина - сваки пријатељ Русије у Русији и свету данас мора бити против "Путиновог режима".

Према његовим речима, у тој руској побуни која тиња и нараста највећа је нада.

Драшковић је додао да власт у Кијеву чине припадници КГБ-а, силовити фанатици антизападни који проповедају да су Руси народ Џингисканове крви, да је Русији пут и будућност на истоку, што даље од запада и Европе.

"Та побуна руског народа, надам се да ће на крају одлучити и спасити и Украјину и Русију и свет од све билиже нукелне катастрофе", навео је Драшковић.

Подсећа на упозорења нобеловца за мир Дмитрија Муратова који је и главни уредник Нове газете да се руско становништво и медији припремају за нуклеарни рат.

"На руској државној телевизији чују се нешто што је било незамисливо и у најцрњој машти - уредница каже ''ДА'' нуклеарни рат, апокалипса и ми ћемо нестати, али ћемо ићи у рај, а они у пакао", навео је Драшковић и упозорио да се то изговара у држави највећих умова, књижевника који су били понос света.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести