Дрецун: Авиони нису претња, већ упозорење и превентива

БЕОГРАД: Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је вечерас да то што су се хеликоптери и авиони ВС појавили над граничним прелазима као и покрети моторизованих јединица није никоме претња, већ упозорење и превентивна порука премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Куртију да крене путем деескалације и да не размишља о новим напетостима и сукобима са српским народом, већ да се посвети разговорима.
d
Фото: Tanjug

То је наша порука мира. Ако друга страна одустане од мирног решавања проблама ми ћемо применити све одбрамбене капацитете које имамо, рекао је Дрецун гостујући на Танјуг телевизији.

Према његовим речима, порука Србије је јасна и она је порука мира.

Србија, појаснио је, захтева да Приштина престане са насилним акцијама, да врати специјалне снаге ван севера КиМ, а од међународних институција присутних на КиМ захтева да реализује свој мандат и спречи Приштину да једнострано покушава да насилно промени ситуацију на терену.

У противном, ако међународне институције не буду у могућности, не желе или не могу да реализују свој мандат, који се тиче заштите свих који живе на КиМ, а српски народ је тамо најугроженији, онда ћемо ми реализиовати тај део мандата, рекао је Дрецун.

Навео је да неке постојеће информације указују да је део међународне заједнице знао да се спрема акција на граничним прелазима и да то није спречио.

Истакао је да сада и међународна заједница на КиМ, НАТО и Приштина анализирају какви су могући кораци Београда на евентуалне даље потезе Приштине.

Јако ме забрињава што је Приштина пребацила специјалне оперативне јединице бивша РОСУ у базу Белведере у јужном делу Митровице и што је тамо пребацила и специјалну интервентну јединицу. Они су у базу Белведере пребациили и механизацију за разбијање барикада, рекао је Дрецун.

Навео је да се Курти сада консултује са својим сарадницима да ли да иде на разбијање барикада и да ће ако се на то одлучи, то сигурно довести до сукоба са српским народом, што није добро.

Веома је важно како ће се Приштина понашати наредних дана, истакао је он и као могући следећи проблематичан дан навео 1. октобар.

Тада, објаснио је, истиче шестомесечни рок који је одговарајући одбор у парламенту у Приштини дао тзв. косовској влади да четири општине на северу уведе у систем плаћања електричне енергије Приштини.

Они могу то да искористе као повод да, рецимо, узму главне енергетске објекте на северу, а то је трафостаница Валач, акумулација Газиводе и ХЕ испод бране, рекао је Дрецун.

Оценио је да је ово за Србију и за дијалог са Приштином критични тренутак и да Србија не сме да попусти Куртију и да му дозволи да насилно наметне концепт тзв. реципроцитета, који је оценио као глупост, као и да једнострано мења ситуацију на терену.

Ако попустимо сада имаћемо сличне ситуације и касније, зато наш став мора да буде чврст и да не одустајемо од захтева да Приштина врати специјалне снаге у своје базе и да се не може разговарати са упереним дугим цевима и снајперима у српски народ, нагласио је он.

Истакао је да ипак верује да ће преовладати разум и да ће међународна заједница, која до сада није искористила своје капацитете да заустави Куртија, те капацитете искористити.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести