Дрецун: Борба Куртија и Тачија ко ће водити наставак дијалога

БЕОГРАД:  У Приштини се води политичка борба између премијера и председника привремених косовских институција Аљбина Куртија и Хашима Тачија око тога ко ће од њих двојице водити наставак дијалога с Београдом, оценио је данас председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Он је на ТВ Пинк рекао да поруку Тачија америчком председнику Доналду Трампу у којој му је захвалио на пажњи коју је посветио Косову и најављујући да ће коначни споразум са Београдом бити постигнут уз помоћ САД, управо види као његов "покушај да остане у игри".

"Тачи подсећа Трампа да он треба да настави да води разговоре с Београдом, ако до тога дође, као и да је он неко ко је предвидљив, послушан и да прихвата америчке сугестије, а да је, другим речима, Курти непредвидљив. Ова порука је покушај Тачија да остане у игри", рекао је Дрецун.

С друге стране, оценио је, Курти покушава да "истисне" Тачија из дијалога Београда и Приштине и да преузме све у своје руке.

Дрецун примећује и да се само ангажовањем САД праве кораци у побољшању односа Београда и Приштине, додајући да је утицај САД на Албанце знатно већи од ЕУ.

"САД могу да изврше јачи притисак на Приштину да се укину таксе (на српску робу). ЕУ није успела да натера једну од страна да испуни оно што је договорено Бриселским споразумом, односно, није успела да натера Приштину да формира Заједницу српских општина. ЕУ није направила ни милиметар помака ка укидању такси, без обзира што су давали такве изјаве", навео је Дрецун.

Због тога је, додаје, ауторитет ЕУ "жестоко" нарушен и она, истиче, мора изнова да се доказује и да потврди свој ауторитет као медијатора у дијалогу Београда и Приштине.

Дрецун се осврнуо и на све чешће изјаве западних аналитичара, новинара и политичара да би Србија требало да одустане од политике повлачења признања Косова како би Приштина укинула таксе, наводећи да то није прихватљиво и да је то покушај да се наметне "нова реалност" и направи неки реципроцитет.

"Председник Србије Александар Вучић је јасно рекао (специјалном амаеричком изасланику) Ричарду Гренелу да тако не може да се иде напред, због тога је Гренел у неколико наврата, након избора Куртија за такозваног премијера, јасно и снажно поручио да таксе морају да буду укинуте без помињања реципроцитета", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, Курти и даље говори о некаквом реципроцитету, али, истиче Дрецун, није прецизан шта тачно под тим подразумева.

Истиче да разговори с Куртијем неће бити лаки јер је он, како каже, "великоалбански сепаратиста", додајући да док је Харадинај отворено претио српском народу етничким чишћењм, Курти то ради у другачијој форми.

"Он нуди велику Албанију и тиме поручује да је спреман за нове ратове, јер нема пројекта велике Албаније без нових ратова", рекао је Дрецун.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести