Дрецун: Приштина не жели напредак дијалога, већ прекид

БЕОГРАД: Технички дијалог Београда и Приштине наставља се данас у Бриселу, а председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже би тај састанак требао да буде припремни за састанак председника Србије Александра Вучића и премијера тзв. Косова Аљбина Куртија.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Дрецун истиче да из Приштине не стижу охрабрујуће вести да је могуће доћи до напретка дијалога.

На дневном реду наћи ће се старе теме - формирање ЗСО, нестали, енергетика..., а Дрецун за РТС каже да то јесу политички разговори, али да се разговара о техничким питањима, не о статусу.

"Ово би требао да буде припремни састанак за онај који треба да уследи, а то је састанак председника Александра Вучића и Аљбина Куртија", наводи Дрецун.

Он напомиње да дневни ред не зависи само од Београда, који може да кандидује теме, те да ће се видети да ли ће их Приштина прихватити.

Куртијеви захтеви за признањем су потпуно нереални, наглашава Дрецун и оцењује да то показује да он не жели да се постигне напредак.

"Хоће да се створи ситуација да разговори буду прекинути, а да Београд буде оптужен", указује Дрецун.

Када је реч о најављеном усвајању резолуције о Сребреници у парламенту у Приштини, Дрецун каже да је у питању осмишљена кампања да што више земаља донесе исту резолуцију, како би се, каже, наштетило интересима Београда.

Он наводи да се током претходне две године десило више од 190 етнички мотивисаних инцидената усмерених против Срба, у којима је на КиМ повређено 40 њих, а оштећене су десетине кућа и верских објеката.

"То је систематска кампања насиља, а привремене институције не реагују", поручује Дрецун, истичући да случај једине српске повратнице у Ðаковици, Драгице Гашић, показује да је албанска заједница неспремна да прихвати Србе као суграђане.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести