Дрецун: Приштина се није определила за мирно решавање проблема

БЕОГРАД: Забрана уласка српским званичницима на КиМ је још један у низу једностраних потеза којим Приштина жели да ескалира кризу која је настала увођењем такси од 100 одсто на српску робу, изјавио је данас председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Он је за РТС оценио да ће се такви потези наставити и додао да Приштина жели да, интензивним, провокативним и често насилним потезима створи услове да се не размишља о наставку дијалога.

Према његовим речима, циљ тих потеза је да се изазове сукоб са српским народом или Србијом који би био оправдање за уједињење Косова и Албаније.

Дрецун је рекао и да су пре неки дан Приштина и Тирана потписале споразум о заједничкој спољној политици, као и да је то доказ да се Приштина није определила за мирно решавање проблема и компромисно решење, већ желе да доведу до нових сукоба и дестабилизације региона.

Како је рекао, најновији потез приштинских власти је "брз одговор" на оно што је Вучић рекао када је поставио питање Тирани и Приштини да објасне шта је Фљорим Ејупи радио на аеродрому код Тиране у периоду када је убијен Оливер Ивановић.

Уместо тог одговора и отварања теме, сматра Дрецун, скреће се пажња јавности.

Према његовим речима, Ејупи је један од главних оранизатора напада на аутобус "Ниш експреса" и познат је по криминалним активностима.

Он додаје да постоји сведок који је желео да повеже Ејупија са Кадријем Весељијем, као и да је то битно јер је реч о плаћеном убици који ради за Тачијеву и Весељијеву илегалну обавештајну службу која је од 1998. године ликвидиарала више од 200 људи.

Дрецун каже да, ако се Ејупи доведе у везу са Весељијем, онда може да се допринесе разрешењу убиства Оливера Ивановића уместо што се истрага усмерава у потпуно другом правцу.

Наводи да је то незгодно питање за Приштину и да су због тога они увели брзопотезну забрану уласка на КиМ српским званичницима.

Говорећи о недавној посети америчког конгресмена Елиота Енгела, Дрецун указује да је он најпознатији албански лобиста и да он своје погледе на питање КиМ неће променити, али да су људи као што је Енгел једнострано информисани и да би му требало испричати део наше приче.

Како је рекао, будући да је Енгел организовао слушање на којем се говорило о наводно 20.000 силованих Албанки, потребно је предочити му реалне податке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести