Дрецун: Срби на КиМ желе пуну координацију са Београдом

БЕОГРАД: Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да је Српска листа резултатом на локалним изборима на Косову и Метохији потврдила да српски народ на КиМ жели пуну координацију деловања својих политичких представника са званичним Београдом.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Дрецун је за РТС рекао да српски народ добрим резултатом Српске листе у првом кругу локалних избора јасно одговорио на све једностране мере Приштине.

"Високо поверење које је дато Српској листи, а самим тим и званичном Београду, показало је да се Срби не плаше никаквих насилних акција Приштине, да ће убудуће јединствено одговарати на евентуалне такве нове акције и то је добра ствар за Српску листу, она је тиме потврдила своју политичку снагу и могла је да изађе са захтевом Приштини да, ако се не формира ЗСОа, да ће се ускоро одустати од учешћа у привременим институцијама самоуправе у Приштини", навео је Дрецун.

Додао је да је Српска листа резултатом потврдила да српски народ на КиМ сматра да без државе Србије не може да опстане у наредном периоду.

Говорећи о албанским политичким странкама, Дрецун је оценио да су албански бирачи послали поруку премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да нису задовољни оним што је урадио и да није испунио оно што је обећао на парламентарним изборима у покрајини.

"Албанци очито нису задовољни квалитетом живота, немају никакву економску перспективу. Безизлазна је ситуација, висок степен криминализације друштва на КиМ. Организовани криминал хара, он из сенке влада. Млади немају никакву перспективу, незапосленост, посебно код младих је огромна", нагласио је Дрецун.

Додао је да је Београд успео да српском народу на Косову и Метохији отвори економску перспективу, да уложи у образовање, здравство и социјалну политику, што доноси одређене резултате, али да је степен поштовања људских права српског народа на КиМ на неприхватљиво ниском нивоу.

Дрецун је рекао да у новембру следе тешки преговори са Приштином који ће потрајати, али и да су се Самоопредељење и Курти изјаснили да за њих Бриселски споразум није важећи и да је противан такозваном уставу привремених институција.

"Имамо веома нејасну ситуацију у којој од званичника ЕУ која је посредник у разговорима стижу упозорења да Заједница српских општина мора да буде формирана, да се говори о Заједници, из Приштине говоре да неће формирати Заједницу. И сада чекамо. Мислим да се Лајчак нешто чудно ућутао, не оглашава се, а он је тај који треба да припреми разговоре", рекао је Дрецун.

Према његовом мишљењу, будућност политике Аљбина Куртија је врло неизвесна и да, ако он не одустаје од нереализације Бриселског споразума, разговори са Београдом немају никакву перспективу.

Дрецун сматра да Курти покушава да се дође само до "међусобног признања" без формирања Заједнице српских општина, а да, када се то добије, онда буду решавана остала питања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести