Дрецун: Суди се целој ОВК, реч је о удруженом злочиначком подухвату

БЕОГРАД: Председник Скупштинског Одбора за Косова и Метохију Милован Дрецун рекао је данас поводом почетка суђења Хашиму Тачију и још тројици оптужених припадника тзв. ОВК за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и Метохији и у Албанији 1998. и 1999. године, да је српска страна дала пресудан допринос како би се доказало да је реч о удруженом злочиначком подухвату, односно да је тзв. ОВК била хијерархијски устројена.
s
Фото: Youtube Printscreen

Он је истакао да је прикупљено више од 30.000 доказних докумената, али и више стотина сведочења.

"Ту су и докази које је сакупила радна група коју сам формирао и која је шест година радила на прикупљању доказа и чињеница", рекао је Дрецун за РТС.

Навео је да се оптужени терете како за индивидуалну кривицу, тако и за удружени злочиначки подухват, јер нису спречили или казнили потчињене који су починили злочине, те да је проблем за тужилаштво представљало дефинисање оптужнице, пошто нису имали доказе којима би показали да је тзв. ОВК била хијерархијски чврсто устројена организација.

Према његовим речима, иако су Албанци тврдили да су то биле независне групе, српска страна је тужилаштву доставила материјале које су заплениле наше снаге током сукоба са припадницима тзв. ОВК, а које омогућавају да се докаже хијерархијска организованост.

"Колико год се трудили да кажу да ово није суђење ОВК, јесте суђење ОВК, јер говоримо о удруженом злочиначком подухвату. Наводи се да су учествовали сви од политичког војног врха, преко оперативних зона команданата, до најобичнијег војника и тзв. владе Косова, суди се целој оранизацији за злочине", рекао је Дрецун.

Додао је да је током истраге постојала добра сарадња са тужилаштвом Специјалног суда, као и да су му тада рекли да ће оптужницу базирати на илегалним притворима.

"Идентификовали смо 159 притвора, од којих шест у Албанији и понудили сву документацију. Тражили су више од 40 локација, оптужница је базирана на њима и рекли су да ће се злочини најлакше повезати преко тих притвора", навео је Дрецун.

Када је реч о трговини органима и тзв. жутој кући, рекао је да су му казали да ће бити тешко процесуирати тај случај због протока времена и мањка доказа.

"Вилијамсон је још 2014. рекао да располажу доказима, али да они у том тренутку нису довољни за процесуирање, но настављају с радом. Дик Марти је рекао да је сарадња Албаније и привремених институција у Приштини била равна нули", навео је Дрецун. Подсетио је и да су форензички извештаји са локација илегалних притвора, а који су урађени у Албанији, урађени траљаво и да је суд навео да се они не могу сматрати доказним материјалом.

"Материјал који је био у Међународном кривичном суду је уништен под изговором да немају места да га чувају у архиви", рекао је Дрецун и додао да је сачуван само извештај посете шефа одељења за истраге у коме се говори о осам сведока и у коме се налазе њихови искази. Дрецун је навео и да је на једној од статусних конференција речено да су лојални Тачију вршили коруптивне исплате потенцијалним сведоцима, подводећи то под путним трошковима и застрашивали сведоке.

"Тачи је више пута тражио да се брани са слободе, исто толико пута је и одбијен, један од разлога за то јесте да не би угрозио сведоке. То питање је од изузетног значаја, тешко је доказати злочин без живе речи", нагласио је Дрецун. Рекао је и да ће доказни материјал показати да су после доласка међународних снага нестајали и Албанци и да би албанске власти када траже нестале прво требало да погледају архиву тзв. ОВК.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести