Дрецун: Сумњамо да Приштина жели да реши убиство Ивановића

БЕОГРАД: Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да Београд има разлог да сумња да је подизање оптужнице против шест особа у случају убиства Оливера Ивановића покушај "коначне политизације" тог случаја и јасно опредељење Приштине да не дозволи да се он заиста разреши.
2-drecun.jpg
Фото: Tanjug

"Волео бих да се варам, али чини ми се да се налазимо у процесу који се неће завршити разоткривањем истине о убиству Оливера Ивановића и кажњавањем одговорних", рекао је Дрецун за ТВ Пинк, додајући да Приштина покушава да пребаци одговорност на Србе.

Оценио је да је много тога нејасно у оптужници и истакао да су сви оптужени, судећи по иницијалима, српске националности.

"Онда је прича јасна. Немогуће је извести тако нешто без уплитања албанске мафије на КиМ, или господара из сенке, попут Кадрија Весељија", рекао је Дрецун, који сматра да је "немогуће да Весељи преко илегалних структура које су веома присутне на северу не зна шта се десило у убиству Ивановића".

"Много је нејасноћа, дилема, видећемо како ће се и шта десавати у наредном процесу, али имамо много разлога да сумњамо да је Приштина вољна да разреши то убиство", поручио је он.

Дрецун је додао да од почетка случаја, после убиства Ивановића, надлежни органи у јужној покрајини не желе да сарађују с нашим државним органима, прикривају евентуалне доказе, шаљу "некакве копије" и избегавају да се посвете заједничком раду како би се утврдила истина и процесуирали одговорни "за тај ужасно тежак злочин".

"Затим смо имали наменско, хибридно деловање према Београду, посебно према Вучићу, с покушајем Приштине и неких појединаца у централној Србији, али и неких медија, да усмере пажњу на државно руководство Србије, као да је оно одговорно за убиство Ивановића, као да је Београд наручилац тог убиства", рекао је Дрецун.

Та кампања, како је констатовао, траје непрестано.

"Ту су се појавиљивале разне информације. Увек сте могли да видите да су, након јачих удара у тој кампањи, следили потези попут привођења двојице полицајаца, који се налазе сада у оптужници и све се отегло унедоглед, али није било озбиљних напора Приштине да се све разјасни", рекао је Дрецун.

Дрецун је рекао да оптужницу није лично видео и да о њој зна на основу извештаја медија.

"Доста тога је нејасно, не зна се ко је извршилац, ко је налогодавац, а подижу оптужницу. Као да у магли траже нешто, па ако нешто напипају, нашли су, али чини ми се да имамо оправдану сумњу да ово може бити покушај коначне политизације случаја убиства Ивановића и јасно опредељење Приштине да не дозволи да се заиста разреши случај", рекао је Дрецун.

Оценио је да Приштини није у интересу да се разреши убиство Ивановића, пошто им то служи као средство за дестабилизацију Београда.

Напоменуо је да Приштина зато не жели сарадњу са званичним Београдом, како би могла то убиство да користи за политички обрачун са Београдом.

Такође, додаје, и да поједини Срби оптужују Београд да стоји иза убиства Ивановића.

Дрецун је истакао да је, с друге стране, управо Александар Вучић пружио помоћ Ивановићу док је био у затвору, као и његовох породици.

"Ово није крај политичке манипулације коју спроводи Приштина, како би нас удаљила од правих извршилаца и налогодаваца тог убиства", навео је Дрецун и додао да мисли да Приштина зна ко је то.

Дрецун је истакао да Приштина и даље неће да Београду да снимке у време убиства и да није оптимиста по питању разрешења тог случаја.

"Приштина жели да има простор да може одговорност да пребацује на Београд", навео је Дрецун и додао да, с друге стране, Београд има највише интереса да се расветли убиство Ивановића.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести