Дрецун: Сваки модел ЗСО, сем онај договорен у Бриселу, неприхватљив

БЕОГРАД: За Србију је било који други модел Заједнице српских општина (ЗСО) осим онај који је дефинисан Бриселским договором неприхватљив, па тако и онај без извршних овлашћења о чему је јуче говорио изасланик председника САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, рекао је председник Одбора за КиМ Милован Дрецун.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

У изјави за Танјуг, Дрецун наводи да је по Бриселском споразуму ЗСО дефинисана са извршним надлежностима, наводећи да се Заједницом не формира никакав други ниво власт, као и да то није била намера Београда ни српског народа.

"Ескобар је говорио о томе да можда треба размислити да се ЗСО дефинише без извршних надлежности и да може да дође до неког другачијег односа повезивања сарадње међу локалним самоуправама. То је неко његово оквирно виђање како би можда могао да се разреши проблем, односно то што Приштина не жели да формира ЗСО", рекао је Дрецун.

Он напомиње да је то за Србију неприхватљиво и понавља да је Заједница дефинисана са извршним надлежностима који не подразумевају никакав други ниво власти, наводећи да у постојећем правном механизму на КиМ не постоји механизам који би могао да гарантује Србима безбрижан опстанак, економски развој и будућност на КиМ.

Дрецун истиче да се Приштина и даље понаша на начин да све што је добро за Србе не ваља за њу и додаје:

"Приштина не жели Србе на КиМ, она жели да доврши етничко чишћење и зато избегава да формира ЗСО".

Објашњава да ЗСО треба да се формира како би Срби на КиМ имали један чврст институционални механизам који би им гарантовао квалитетнији живота, равноправан статус са Албанцима и опстанак на КиМ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести