Дрецун: У Охриду без шансе за постизање договора Београда и Приштине

БЕОГРАД: Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да 18. марта на састанку у Охриду, у оквиру дијалога Београда и Приштине, неће бити никаквих шанси за постизање озбиљнијег напретка. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Дрецун је за РТС нагласио да Србија остаје чврсто на позицијама да не може да прихвати и да се сложи "са чланством лажне државе у УН, да не можемо да их признамо на било који начин".

Оценио је да се специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак не понаша на начин који може да омогући постизање било каквог споразума између Београда и Приштине, посебно изјавом "да сада није на реду формирање Заједнице српских општина".

Дрецун је истакао да је то кључни услов који је Србија поставила и да је о томе разговарано и на претходном састанку у Бриселу. 

"Прво имплементација, примена договора о ЗСО из Брисела, па онда све друго. Лајчак сада практично покушава да одбрани непопустљив Куртијев став, а с друге стране ЕУ га награђује визном либерализацијом", указао је председник скупштинског одбора за КиМ.

Према његовим речима, уместо да Приштина трпи одговарајуће казнене мере, јер како указује, "другачије Приштина не разуме" поруке које јој се шаљу, они је награђују и охрабрују да истрајава у својим ставовима.

Дрецун сматра да Лајчак даје контрадикторне изјаве да се ЗСО неће формирати на основу Бриселског споразума већ да ће се сада тражити неки други модалитети да би се, како оцењује, омогућило Куртију, због критика јавности и опозиције да није издејствовао међусобно признање, да добије било какав излаз.

"Наш Управљачки  тим који је формиран на основу договора је још 2018. године, а након тога још два пута, последњи пут априла прошле године, обавестио Лајчака да је нацрт статута припремљен. И он све то време не успева да убеди Приштину да треба да се размотри тај нацрт статута. Немој сада да нам објашњаваш процедуре, него узми нацрт статута и стави на дневни ред састанка на врху председника Вучића и Куртија и да се након тога уђе у процедуру формирања ЗСО", рекао је Дрецун.

Коментаришући изјаву Аљбина Кутртија "да иде у Охрид, али да неће прихватити формирање ЗСО", Дрецун оцењује да је Курти политички авантуриста и да, уместо да формира ЗСО, он иде потпуно другим путем. 

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести