ДС остаје без просторија, тражи се нови модел финансирања

БЕОГРАД: Демократска странка, чији је рачун већ годинама у блокади, остаје без страначких просторија у више локалних самоуправа, а руководство поручује да ће наћи нове страначке просторије у тим градовима које неће зависити од власти, те да им је намера да успоставе нови модел финансирања странке.
ds, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Писање медија да ДС остаје без просторија у Нишу и Новом Саду и да је пописана имовина у централи странке у Нушићевој улици у Београду, за Танјуг је потврдио секретар ДС Душан Динчић који каже да странка остаје без просторија које тренутно користе у више локалних самоуправа, а које су у власништву тих општина и јавних предузећа.

Он то тумачи као последицу бојкота избора, које су били свесни,каже, када су доносили одлуку о неизласку, на како каже, лажне изборе.

Наша одлука је да организујемо странку на начин да финансијски не зависи од државе, нити од привредника и тајкуна. Успостављамо модел финансирања по ком ће странку малим донацијама финансирати чланови и грађани. Намера нам је да по први пут у Србији направимо потпуно транспарентан, назависан и одржив модел финансирања политичке странке, истакао је Динчић.

Бивши посланик ДС Балша Божовић, сада припадник друге струје у овој странци која је заказала унутарстраначке изборе, каже да се ДС налази у незавидној позицији, док се, каже, челници заједно са председником Зораном Лутовцем понашају више као чланови СзС или неке уједињене опозиције.

ДС је у тешкој ситуацији, ми се крпимо, да будем искрен, али не бежимо са брода који су пробушили они који данас настављају своје политичке каријере на другом месту не обазирући се на који начин функционише странка која им је све омогућила, рекао је Божовић за Танјуг.

Он додаје да је више година рачун ДС у блокади и да то није био проблем до момента када је наступила политика бојкота, будући да је из буџета странка месечно добијала око пет милиона динара, па је и поред блокаде успевала да враћа своје дугове.

Данас нема средства. Иако смо имали снаге да контролишемо изборе и да победимо у неким локалним самоуправама то се на крају није догодило зато што се неко плашио ДС. Многима, не само из власти, већ и из ове нове опозиционе десничарске скупине, мислим да не одговара ДС као један незгодан сведок за све оно што се дешавало с њима лично као лидерима те опције у претходних 5,10, 15 година, каже Божовић.

Група угледних демократа, каже Божовић, на челу са Драгославом Шумарцеом, Видом Огњеновић и другим личностима покушава да "закрпи" странку, сачува идеје модерне и европске Србије, као и инфраструктуру ДС.

Мислимо да дугови треба да се врате и да је то принцип по коме треба да функционише свака странка у Србији, а не да мењате предузећа, име, коалиције или странке само зато што не желите да поднесете одговорност за нешто што сте ви направили, навео је Божовић.

На питање како странка финансира запослене, Божовић каже да они примају накнаде захваљујући солидарности чланова Главног одбора који нису желели да одустану од странке и препусте је да, каже, потпуно нестане.

Од тога нећемо одустати и велика победа и велики успех ће бити уколико успемо да сачувамо ДС, рекао је он.

Каже да је председник странке одбио да поднесе финансијски извештај говорећи да због јавности не сме неке појединости да износи пред страначке органе, те напомиње да се извештај раније подносио на седницама Главног одбора нарочито ако је више од половине чланова било заинтресовано за то.

У Агенцији за борбу против корупције рекли су за Танјуг да је ДС поднела том органу Годишњи финансијски извештај за 2019. годину и он је верификован и објављен на сајту Агенције.

Годишњи финансијски извештај Демократске странке за 2019. годину је у поступку контроле. Налази контроле, кажу у Агенцији, биће доступни јавности после објаве Извештаја о контроли финансирања политицких субјеката за 2019. годину.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести