ДС позива органе да истраже инциденте у Војводини

НОВИ САД: Покрајински одбор Демократске странке (ДС) за Војводину најоштрије осуђује исписивање графита са нацистичким и антисемитским порукама у Новом Саду, као и разбијање прозора на просторијама Демократског савеза Хрвата у Војводини у Новом Сланкамену, те позива истражне органе да у најкраћем року идентификују починиоце.

Како наводе у саопштењу за медије, то је једини начин да се предупреде сва нагађања о могућим виновницима и произвољна тумачења инцидената.

"Уколико околности под којим се догађају инциденти не буду расветљене, биће то озбиљан разлог за сумњу како иза свега стоје управо они који су дужни да и открију починиоце ових недела", стоји у саопштењу демократа Војводине.

У ДС Војводине повезују изливе мржње, насиље и манипулације верским, националним и политичким осећањима с приближавањем "лажних избора", те позивају све одговорне политичке странке да активно делују и спрече пораст сваке нетрепељивости и тензија у друштву.

Према наводима Демократског савеза Хрвата у Војводини синоћ је Хрватски дом у Новом Сланкамену, а који је седиште месног Хрватског културно-просвјетног друштва "Стјепан Радић", био мета напада када је на згради дома разбијен прозор, а на фасади исписан симбол крста са четири С (оцила). Инцидент је забележен и у Новом Саду где су цртани антисемитски графити, а на ове су инциденте јавно реаговале поједине странке, али и Повереница за заштиту равноправности.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести