ДСС предала Дачићу предлог Закона о војној неутралности

БЕОГРАД: Председник Демократске Србије (ДСС) Милош Јовановић предао је данас председнику Скупштине Србије Ивици Дачићу предлог Закона о војној неутралности и изразио очекивање да ће владајућа већина озбиљно размотрити законски предлог те ванпарламентарне партије,
milos jovanovic dss fonet
Фото: FoNet

Јовановић је новинарима испред граде Скупштине Србије, рекао да је у питању документ који је ДС С пре четири године предала Скупштини , али да, како каже, “није одмакао” даље од почетне процедуре.

“Сматрали смо да је сазрео тренутак да га поново упутимо председнику парламента, односно владајућој већини са идејом да се коначно тај закон озбиљније размотри”, рекао је лидер ДСС.

Јовановић је рекао да је ДСС заказала конференцију за медије са идејом да предлог закона преда обезбеђењу те институције, јер писарница не ради викендом, али да су у међувремену од секретаријата и шефа кабинета председника Скупштине добили информацију да ће их Дачић лично примити.

“Тај потез тумачим као вољу да се овај предлог закона узме у обзир, али видећемо у наредним данима и месецима да ли је то тумачење исправно. Има ту вероватно и неких политичких рачуница, али не видим разлог да се наш предлог не узме у озбиљно разматрање, а надам се и усвајање”, рекао је Јовановић пре него што је Дачићу предао предлог закона.

Приметио је да се свака власт у Србији од 2008.године декларативно залагала за поштовање принципа војне неутралности, али да је владајућа већина, која је на власти од 2012. године, у децембру 2019. године унела тај принцип у два важна стратешка документа, Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране Србије.

Како је рекао, у ДСС сматрају да је сазрео тренутак да се принцип војне неутралности подигне на виши нормативни ниво истичући да је реч о веома важном принципу који подразумева да Србија неће бити чланица ниједног сталног војног савеза, али и захтева да се сами старамо о својој одбрани.

Он је казао да јак систем одбране подразумева и рочни састав, односно, враћање служења војног рока, али и професионалну војску нагласивши да то не искључује једно друго.

“То подразумева и озбиљан технолошки развој, ревитализацију војне индсуррије и одсуство корупције у домену одбране и да се попут Израела бавимо војним системом, тако да нас нико не дира. Јак систем одбране је највећа гаранција да ће те очувати мир и да ћете у миру очувати националне интересе, а томе тежимо”, навео је лидер ДСС.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести