Ђукановић: Имамо право на аутокефалну цркву

ПОДГОРИЦА: Закон о слободи вероисповести ничим не угрожава светиње било које цркве, или верске заједнице, и њих ће и даље користити верници, а Црна Гора, као и све остале државе, има право на своју аутокефалну православну цркву, изјавио је вечерас председник Црне Горе Мило Ђукановић.
djukanovic
Фото: Tanjug (Predsedništvo CG, arhiva)

Он је у интервјуу сарајевској телевизији "Фаце" рекао да је тај зкон добар правни акт којим се Црна Гора додатно хармонизује са европским системом вредности, а ни по чему не угрожава ни слободу вероисповијести, нити светиње цркве, или било које друге верске заједнице, па ни СПЦ.

"Када бих чуо један аргумент да држава неким својим законом угрожава било чија верска права и слободе, верујте да бих сугерисао и Влади и Парламенту да испитамо своје решење", казао је Ђукановић, преноси РТЦГ.

Убеђен сам, додао је, да смо у четворогодишњем раду у Црној Гори и у четворогодишњим консултацијама са врховним правним ауторитетима у Европи, на челу са Венецијанском комисијом, сагледали сваки аспект те материје и да смо написали модеран и либералан закон који у пуној мери штити верске слободе.

Он је навео да манипулација у вези са законом још траје и да људи кроз литије протестују против државне политике Црне Горе, што значи да је реч о питању које није црквено, а није више ни питање односа државе и цркве.

"Рекао бих да је то строго политичко питање и на тој политичкој платформи данас су упрегнути интереси разних структура које делују против Црне Горе и њеног грађанског концепта", оценио је Ђукановић.

Истакао је да великосрпски национализам није од јуче и да не угрожава Црну Гору од времена актуелног председника и политичке гарнитуре у Београду, него је, како наводи, то појава која траје вековима.

Великосрпски идеолози, наводи Ђукановић, схватајући да је Косово изгубљено вишедеценијском погрешном политиком Београда, покушавају да пронађу супститут за пројекат Велике Србије.

"Република Српска им прво пада на памет, али по мојој оцени то не задовољава њихове апетите. Република Српска са Црном Гором би могла бити одговарајућа компензација за идеологе и реализаторе политике Велике Србије", рекао је Ђукановић.

Ђукановић наглашава да се примећује понављање деформитета у српској националној политици у односима са суседима.

"Председник Србије је изразио свој вредносни став о протестима у Црној Гори, чији је један од неупитно декларисаних циљева промена власти. Примамо то к знању и одредићемо се према томе својим односом према Србији, према њеној политичкој сцени", поручио је Ђукановић.

Он је оценио да и неки у Црној Гори сматрају да треба спречити суверене државне одлуке.

"Великосрпски националисти у Црној Гори сматрају да је рногорска независност грешка, да је наша оријентација ка ЕУ  НАТО избор погрешног смера и да Црну Гору треба спречити у доношењу таквих суверених одлука, вратити је под кишобран Србије и учинити одговорном према Србији и према свесловенским интересима, чија је централа у Москви", нагласио је Ђукановић.

Навео је да је на једној страни концепт мултиетничке демократије, европске и евроатланске перспективе Западног Балкана, а на другом полу је конзервирање прошлости, а то је неверица у мултиетничка друштва, повратак на идеје из деведесетих, реконфигурација Западног Балкана и уместо постојећих држава изградња три увећане националне државе на том простору.

Он је закључио да Црна Гора бира да ли ће наставити путем изградње грађанске државе, мултиетничког друштва европског система вредости и припадности европској и евроатланској заједници, или ће дозволити да буде враћена на позиције српске државе којом управља СПЦ, на позиције средњевековне државе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести