Ђукановић остаје на челу ДПС, следи бојкот институција

ПОДГОРИЦА: Мило Ђукановић остаје до даљњег на позицији председника ДПС, одлучио је Главни одбор странке и најавио бојкот институција и мирно ванституционално деловање у оквиру тзв. покрета "Има нас", због опредељења парламентарне већине да, како кажу, делује неуставно и неодустајања од спровођења "уставног пуча" кроз примену Закона о председнику.
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG

"Док год траје удаљавање Црне Горе од њеног примарног стратешког циља – европских интеграција – у ситуацији у којој је уставни поредак у потпуности урушен, одлучни смо да не пружамо легитимитет таквим институцијама система и да подржимо сваки вид мирног ванинституционалног деловања", наводи се у страначком саопштењу након синоћ одржане седнице Главног одбора, којој је председавао лидер ДПС Мило Ђукановић.

Главни одбор је разматраактуелну политичку ситуацију, рад и остварени резултати у протеклом периоду.

"Главни одбор је констатовао нужност да ДПС, као водећа и појединачно најјача политичка снага у Црној Гори, остане носилац заштите виталних државних интереса и промоције принципа грађанског друштва", стоји у саопштењу.

Истиче се потреба да се у најкраћем року изаберу судије Уставног суда, како би та кровна судска институција постала функционална и нада да ће ово питање бити приоритет свих политичких субјеката.

ГО ДПС је, наводи се, "снажно подржао" покрет "Има нас" за који кажу да је инициран од цивилног сектора, и подржан од бројних грађанских партија и активиста, који је "настао као одговор на насилни однос парламентарне већине према Уставу и темељним вредностима наше државе".

Навели су поново да је једини демократски излаз из дуготрајуће политичке кризе – скраћење мандата Скупштини, како би се створили услови за организацију ванредних парламентарних избора.

"То је једини начин да Црна Гора добије одговорну, стабилну и европску владу, као предуслов за повратак на европски пут",  наводе из ДПС.

Истичу да, имајући у виду да ће на пролеће у Црној Гори бити одржани редовни председнички, а да су све извеснији и ванредни парламентарни избори, Главни одбор, због рационалности, одлучио да продужи рок за непосредни избор председника ДПС и других страначких органа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести