Ђукановић у Њујорку: Поновно буђење ретроградних идеја

ЊУЈОРК: Председник Црне Горе Мило Ђукановић сматра да се у региону осећају снажне рефлексије одређених "глобалних политичких поремећаја" и да су ти поремећаји довели до поновног буђења, како је рекао, "неких ретроградних политичких идеја".
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG

Ђукановић је у Њујорку, после неформалне радне вечере лидера Западног Балкана чији је домаћин био високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, оценио да су те ретроградне политричке идеје углавном инспирисане прекомпозицијом граница на Западном Балкану и стварањем услова за формирање увећаних, национално и верски хомогених држава.

"Указао сам да то сматрам врло ретроградним и апсолутно погубним, о чему сведоче губици које смо имали на простору еџ Југославије раних 90-их година, а које су последица управо тадашњих идеја истоветних данашњим идејама", рекао је Ђукановић, саопштено је из његовог кабинета.

Додао је да је указао да је то нешто што не прети само грађанском, секуларном и проевропском профилу Црне Горе, него прети стабилности Балкана, а самим тим, према његовој оцени, угрожава европску стабилност и фокусираност на даљи просперитет и конкурентност Европе као заједничког дома.

"Чини ми се да су сви саговорници веома добро разумели та упозорења. Заједно смо позвали ЕУ да уз иницијацију високог представника за спољну и безбедносну политику господина Бореља уложи додатне напоре, да помогне ЗБ како би досегао у блиској будућности своју европску перспективу", рекао је Ђукановић.

Милановић: Вучић поносан на своју улогу у рату

Хрватски председник Зоран Милановић поновио је у уторак у Њујорку да је председник Србије Александар Вучић "подстицао на рат и да је вероватно поносан на ту улогу".

Милановић је претходно, у понеђељак на универзитету Колумбија, рекао да је Вучић био "ратни хушкач".

"Ви не можете прећи преко тога које улоге су неки људи имали на нашим просторима претходних 30 година. Ту се проливала крв, палило се, убијало, а неки људи су на то подстицали", изјавио је Милановић, преноси Хина.

Додао је да је Хрватска "ипак џентлменски прешла преко тога, али и да неће забијати главу у песак као што раде многи у Србији".

"Мислим да је Вучић поносан на то што је радио. То је нешто што треба констатовати повремено, нарочито када неко шаље на дневној бази некакве своје политичке холограме, портпароле и хушкаче да говоре све што им падне на памет у његово име. То је прљаво и методолошки јефтино", рекао је Милановић.

Хина преноси да је Вучић изјавио да Милановић говори такве ствари о њему - "плитке и ниске увреде" - јер је Хрватска љубоморна на економски успех Србије.

Оценио је да Милановићу смета то што ће Србија ове године претећи Хрватску по укупном износу БДП-а, и то "за 300 до 600 милиона евра разлике".

"Укупан БДП Србија има већи и од Луксембурга. Али БДП по глави становника Хрватске и Србије нису ни близу. Србија је ту пуно ближа Албанији", казао је Милановић и додао: "Србија, што се тиче општег нивоа развијености, није на нивоу Хрватске. У Хрватској се по свим параметрима живи боље и богатије, а ми смо својим нивоом незадовољни".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести