ЂУРЂЕВ: Неки би да одређују вољу ВЕЋИНИ ГРАЂАНА СРБИЈЕ, који су гласали већински на овим изборима за листу „Србија не сме да стане“

Александар Ђурђев, председник Српске лиге, рекао је говорећи о владавини права и правде, а поводом одлуке Европског парламента да усвојио предлог социјалдемократа да се на дневни ред заседања уврсти и расправа о стању у Србији након последњих избора, да је то покушај одређивања воље већини грађана Србије, који су гласали већински на овим изборима за листу „Србија не сме да стане“, не би ли се омогућило интересима мањине да дођу до позиције моћи.
aleksandar djurdjev, Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

Мислим да је кључно за владавину права да обезбеди максимум правде за грађане који живе у тој држави. А онда можемо да анализирамо од државе до државе, од заједнице до заједнице. Па као што је и Европска унија одређена врста политичке заједнице, колика је тамо владавина права и колико се осигурава генерално корпус правде за грађане које тамо живе? Можемо онда да видимо да, рецимо, грађани Немачке живе можда у држави која је правна држава, али је правда врло мало омогућена. Тако да партија која бележи највећи скок рејтинга у тој држави, то је Алтернатива за Немачку, у овим данима се суочева да ли ће бити забрањена. А забранњена ће бити по неким законским оквирима који тамо владују, али који очигледно нису у домену већине грађана Немачке који тамо живе – казао је Ђурђев и додао:

ЕУ СВЕ МАЊЕ ДОНОСИ ОДЛУКЕ НА ДЕМОКРАТСКОМ ПРИНЦИПУ

- Видимо да Европска унија све мање и мање одлуке доноси на базичном демократском принципу, а то су референдуми о многим питањима. Онда можемо, рецимо, да видимо како се демонстранти проведу, колико њих заврши у ургентном центру у Француској, како се опходи Немачка према својим пољопривредницима. Можемо онда да упоредимо се Србијом на који начин се српски репресивни систем безбедности односи према демонстрантима који су насилни у Србији, зарад избора које су сами прижиљкивали и инсистирали да буду одржани, превремени, са једне стране. Са друге стране, када су биле изборне процедуре, у тим данима када је било предвиђено законским роком, нису имали ниједну примедбу. Имали су накнадну памет, накнадну реакцију, чека да им јави неки нови централни комитет, вероватно је то бриселски, какви су неправилности овде биле.

- Кључна је ствар овде омогућити корпус правде за становнике Европе, становнике света, становнике Србије. И ми видимо да су то практично различити аршини и зависе од духа, од воље нације. То је тај по мени најкључнији елемент који издваја Србију од неких других, да на својим вредностима истрајавају. Тај нихов вољни момент да се изборе за сопствени нацијални интерес. Мислим да ће Срби у томе успети и да никакво замешетељство, да ли неких глобалних елита у Бриселу или неких овде домаћих центара моћи, неће спречити народ да оствари оно што је минимум нацијалног интерес. А пре свега то мислим на правду за Србе на Косови и Метохији. Тамо је Курти који је потпуно нелегалан и нелегитиман орган доноси неке законе, питај Бога какве – истакао је Ђурђев и додао:

- Ја ту не видим никакве промене, већ дуги низ година, и то је само један од механизама притиска на Србију у различитим околностима. Тренутна је околност таква, да европски бирократе издају неке директиве, а да им се урушава њихов свет, свет у који верују. Тај корпус правде, људски права, који можда, већина тих људских права за који се они залажу, нема апсолутно никакве везе са основним, фундаментални правима човека, где видимо практично да воља мањине одређује шта ће већина, како да поступа. А управо ово што ће Европски парламент да стави на дневни ред, јесте одређивање воље грађана, већини грађана Србије, који су гласали већински на овим изборнима за листу Србија не сме да стане, не би ли омогућили интерес мањини, а то је изгубљене коалицијалне листе на овим изборима, да дођу до позиције моћи.

Ђурђев напомиње да је то замена теза и као проимер навео Немачку која је до гуше у проблемима.

- Ја видим, и сви ми видимо да су пољопривредници, фармери стајско ђубриво и тај комунални отпад који производи њихова стока, изнели на градове Немачке, у кључне градове. Блокирали су читаву државу, а они нама попују како ћемо ми овде нешто да спроведимо. Наша влада разговара са нашим фармерима, наши државни систем спашава стоку која је заробљена због ових високих водостаја. Ми видимо како се један уређени систем суочала са сопственим изазовом и решава те проблем. Не игноришемо наше фармере, ми наше демонстранте не игноришемо. Захтевали су превремене изборе, добили су превремене изборе, изгубили су превремене изборе, нису пријавили никакве нерегуларности. Признали су резултат. Сада хоће, сада неће. Значи, овде је ствар о разуму и правди и то је наратив који занима наше грађане. А да ли ће нам сада наметнути један или други, ја на то нећу пристати – истакао је Ђурђев и додаје:

- Овде је кључан проблем управо на правди. Није праведно инсистирати да већина грађана Србија која је гласала за листу „Србија не смене да стане“, сада треба да би се они смирили и удовољили њиховим захтевима, апетитима, да гласају супротно за листу „Србија против насиља“, која спроводи то исто насиље. И то људи виде очима. Зато сва истраживања показују да њихова популарност опада. Број људи које позивају на улице рапидно пада и клима се мења… Не можемо причати о правима ако немамо минимум правде.

ВОДИЋЕ СЕ РАЧУНА ДА СЕ ВЛАДА ФОРМИРА ШТО ЈЕ ПРЕ МОГУЋЕ

Ђурђев је поводом конституисања новог сазива скупштине Србије и најаве појединих опозиционара да неће прихватити мандате, рекао да може све да се деси.

- Очекујем да они практично неће размишљати својом главом, него ће чекати неку директиву од неког централног комитета, да ли је то Брисел или неки други. Не верујем да ће да буду јединствени у тим одлукама. Мислим да је јако важно да државно руководство покаже лидерство, да је неопходно неодуговлачити са формирањем владе, да влада мора што пре... Да може брже, верујем да би било брже од марта. Мислим да ће се водити рачуна да се влада формира што је пре могуће – казао је Ђурђев и додао:

- Ево, видели смо председник СНС-а, господин Вучевић, има јасан став када ће и на који начин бити формирана влада и њихово генерално опредељење кога ће све да позову у своје савезништво да се суоче са изазовима које су пред Србијом. И видимо да је то принцип отворене и испружене руке. Један искрени политички принцип где позивају не само своје тренутне коалицијалне партнере и савезнике, него све оне које ће да се поистовете аутентично и да се труде да се та национална политика и спроведе.

ОПОЗИЦИЈА ДОБИЛА СВОГ НОВОГ ЛИДЕРА

Ђурђев мисли да је опозиција добила свог новог лидера и да је то Нови ДСС који је изашао са јасним планом који подразумева опструкцију на свим нивоима, различитим механизмима.

- Овај остатак опозиције који је грађанског карактера ће пратити њега. Он једини има план, увек се прати неко ко има план. То је разлика између њега (Милоша Јовановића) и Несторовића. Несторовћ зна шта неће и јасно је рекао, и он, а и његова политичка организација, да неће никако сарађивати са „Србијом против насиља“… Али не зна шта хоће – казао је Ђурђев.

Према његовим речима, потрбно је што пре рећи грађанима Београда да ће бити нови избори.

- Мислим да су нови избори у Београду, једино реални. Наслови диктирани из тог комитета, да ли бриселског, имплицирају да ће се дешавати неке нелегалне радње. Мислим да је то потпуно ван памети – рекао је Ђурђев.


ВРАЋАЈУ СЕ ЧУВАРИ МОСТА ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ

Када је у питању шест година од убиства Оливера Ивановића у Северној Митровици, Ђурђев каже да су њега убили шиптарски терористи на КиМ, као и да се наши лидери тамо суочавају нон-стоп са једним те истим претњама. - Видели смо и догађај из Бањске где су страдале српске патриоте од тих истих шиптарских терориста. Колико имам информацију, реактивираће се једна веома честита, снажна и способна организација то су „Чувари моста“ из Косовске Митровице. Они су људи били пасивни, али ће се сада активирати. На располагању имају велики број људи који ће бити спремни да се максимално посвете очувању безбедности држављана Србије и српског суверенитета на тој територији – рекао је Ђурђев.


ОБНОВА ПОВЕРЕЊА НАЈЗНАЧАЈНИЈА ЗА ЦЕО СВЕТ

Председник Српске лиге је пововодом одржавања Светског економског форума у Давосу, на којем учествује и председник Србије Александар Вучић, рекао да ове године форум има сјајан слоган „Обновимо поверење“ и да је то кључна ствар за развој држава и региона.

- Поверење је неопхдно, јер је оно пољуљано управо тим сукобима и ратовима, и разним диспаритетима. Оно што је најзначајније за нас јесте, нека врста моралне сатисфакције, а то је да неке државе које су до јуче биле стабилније од Србије, данас то више нису. Управо због послушности тих разних централних комитета, увођење санкција Руској Федерацији на своју штету, могу да виде на примеру Србије колико је држава уређена, стабилна, политички независна, војно неутрална, да сарађује са свима у обостраном интересу, да економија може да напредује… Мислим да многе државе управо на томе завиде Србији и да су љубоморни. То је са разлогом, јер то није лако постићи. Али видимо да једна држава која је била на коленима, а то је Србија само за 10 година се подигла и може да парира по статистикама у посlедњих 10 година са неким развијеним земљама – закључио је Ђурђев.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести