Ђурић: Брине ћутање међународне заједнице на претње Харадинаја

БЕОГРАД/МОСКВА: Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да брине ћутање међународне заједнице на претње Рамуша Харадинаја Србима на КиМ, али и премијеру и новоизабраном председнику Србије Александру Вучићу.
marko djuric FOTO TANJUG SAVA RADOVANOVIC.jpg
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Сада се виде да је ослобађање Рамуша Харадинаја отворило Пандорину кутију на КиМ, Пандорину кутију зла, мржње и претњи насиљем од људи који су у прошлости доказали да су спремни за најгора непочинства", рекао је Ђурић новинарима у Београду.
Посебно забрињава, како каже, то што је међународна заједница ћутала када је брат Рамуша Харадинаја претио протеривањем свих Срба са КиМ уколико француски суд не ослободи Харадинаја.

Међународна заједница је ћутала, наставио је он, и када је Рамуш Харадинај позивао на понављање "хрватског сценарија" - погрома и масовног егзодуса српског становништва, а да се и сада ћути када стижу претње премијеру Србије.


Русија осуђује агресивне изјаве Харадинаја

Министарство спољних послова Руске Федерације осудило је данас „агресивне изјаве“ Рамушха Харадинаја упућене на адресу Београда и српског руководства. 

Сматрамо неприхватљивим недостатак адекватног одговора од покровитеља Приштине, пре свега ЕУ и САД на такве необуздане екстремистичке изјава. Да ли их западни партнери сматрају нормалним? Да ли су такве изјаве прихватљиве у савременој Европи? Јесу ли Брисел и Вашингтон солидарни са Харадинајем или једноставно не могу да уразуме своје штићенике, пита Одељење за информисање Минисатрства спољних послова Руске Федерације у саопштењу.

Са жаљењем се констатује и да је такав развој подстакла и одлука француског суда, који је, игноришући правно оправдани захтев српске стране ослобадио Харадинаја, који је оптужен за злочине, отмице, и словања, може сматрати подстицањем тензија. 

Ово показује да је квази држава Косово главни извор регионалне нестабилности и да попустљивост према великоалбанским апсирацијама може довести до подстицања међуетинчких сукоба, и представља потенцијал за сукобе на Балкану, закључује се у саопштењу.


"Александар Вучић је изложен претњама и нападима зато што је као политичар имао храбрости да, за разлику од армије политичких лицемера који само ћуте, изнесе истину на видело и каже злочинцу да је злочинац", нагласио је Ђурић.

Премијер је, нагласио је он, имао храбрости да подржи институционалне механизме владавине права и правне државе који су предвиђени за процесуирање оних који су одговорни за неке од најтежих злочина и због тога је Рамуш Харадинај у њему препознао своју примарну мету. 
"Због тога што зна да у другим политичарима у региону, и на жалост изван њега, има много оних који ће окренути главу на другу страну на претње и на злочине које је починио, али ми у Србији нећемо, немамо право и не желимо", рекао је он.

Према речима Ђурића, Вучић се нашао на мети Харадинаја због храбрости и решености да се супростави заташкавању злочина, да се супростави прогону Срба на КиМ и да каже истину о ономе што се дешавало.
Он је казао да је премијер имао снаге и да каже да је Србији у интересу да развија нормалне одбносе са Албанцима као народом, али да неће да прећуткује оно што се дешавало због боље будућности свих.

"Уверен сам и да албанском народу у целини није у интересу да их довека заступају и представљају они који су део најмрачнијих поглавља модерне историје у нашем делу Европе", закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести