Ђурић: Да ли ЕУ подржава прогон Тодосијевића?

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је данас ЕУ да јасно каже да ли подржава увођење вербалног деликта и забрану слободе изражавања Србима на Косову и да ли је Иван Тодосијевић жртва новог политичког апартхајда, уз њихову подршку или без ње.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"На основу изјаве Канцеларије ЕУ у Приштини можемо да закључимо да се линч који се спроводи против Ивана Тодосијевића, који је осуђен на две године затвора само што је казао истину и усудио се да каже да је Рачак био лажни повод за противправну агресију, те да је делованке ОВК било терористичко и да оно што се десило у Рачку није био геноцид и масакр, спроводи уз њихову подршку", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је навео да цела прича служи само враћању у прошлост.

"Тодосијевић је осуђен на две године затвора јер неко жели да враћа регион у прошлост и Србима забрани право да изнесу свој суд и политички став, какав год био, о дешавањима и догађајима пре 20 година. Зато видите невероватну хајку против слободе говора и права човека да изнесе свој став. И уместо да ЕУ заштити Тодосијевића да изнесе свој став, ако је веровати албанским медијима, они се прикључују хајци и прогону Тодосијевића", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је изразио наду да то неће бити последња реч из Брисела, већ да ће устати у заштиту права и слобода.

Подсетио је да је и Хелене Ранта, шеф финских патолога која је спроводила истрагу у Рачку и која у својим извештајима 2006. није желела да употребљава термин масакр, казала да је тадашњи шеф мисије ОЕБС Вилијем Вокер приморавао да то напише.

"Она није прихватила то због чега је он, како је навела Ранта, праскао, ломио оловке, и вршио страховити притисак да би то било искоришћено као повод за агресију. Избачено је чак из оптужнице против Слободана Милошевића. Прича о Рачку, и још два места, која је стајала у оптужници, избачена је у процесу Милошевићу. Нико није процесуиран, нити постоји пресуда да се у Рачку десило то због чијег негирања је осуђен на две године затвора Тодосијевић", подвукао је Ђурић.

Ђурић је поновио да је Тодосијевић жртва прогона, а ЕУ се придружује томе.

"Нека господа из Брисела одговоре зашто 2.441 дан нема ЗСО, зашто 380 дана трају таксе од 100 одсто. Јесу ли то европске вредности и принципи, јел то претходна администрациа шаље последње поздраве док се друга не ухода", упитао је он.

Рекао је да је морална обавеза свих одговорних људи да устану у одбрану Тодосијевића.

"Фасциниран сам колективном хистеријом коју су подигли приштински медији против Тодосијевића, и Александара Вучића који се усудио да каже да Тодосијевић није злочинац и да не треба да иде у затвор, као и да у Рачку није било геноцида. Вучић сада пролази ''медијског топлог зеца'' од стране албанских сепаратиста од којих су многи сами терористи и злочинци", рекао је Ђурић.

Казао је да сада они придикују нешо човеку који се усудио да каже да је случај Рачак био лажни повод за агресију.

Осврнуо се и на ћутање опозиције у вези случаја Тодосијевића, рекавши да их баш брига за српски народ.

"Нема повода да се каже нешто ружно о Вучићу, мени и другима, па нема о чему да се говори када је реч о нечему што је од интереса за српску државу. То говори о њиховом односу према целој српској ствари", нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

EUR/RSD 117.5272
Најновије вести