Ђурић: Дуго смо у контакту са новом администрацијом САД

ВАШИНГТОН: Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је вечерас да је садашњи државни врх Србије много више радио са људима из администрације која је сада дошла на чело САД, него са многим претходним администрацијама и председницима, упркос свим разликама које постоје по питању КиМ.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Ђурић је за РТС рекао да је Србија недељама и месецима уназад активна у контактима са представницима нове администрације, те да није чекала инаугурацију Џозефа Бајдена.

"Већ недељама уназад смо у интензивном контакту са људима који чине нову администрацију. Председник Вучић годинама гаји добре личне односе са Бајденом, и пре него што је постао председник САД и у периоду када више није био потпредседник САД", навео је Ђурић.

Поред тога, Ђурић каже да би додао чињеницу да је Србија данас енергичнија и атрактивнија него икада и да лобира, разговара и одржава комуникацију на свим нивоима у циљу својих интереса.

"То кључно може да допринесе томе да ти односи буду бољи него што су били у претходном периоду", рекао је Ђурић.

Додаје и да је уверен да Вашингтон данас разуме да је Србија земља која је у економском смислу "мотор" региона, те да они у Вашингтону који су заинтересовани за стабилан регион, такође, знају да снажна Србија значи и стабилан регион.

Ђурић истиче да се Србија залаже за регион без граница у којем људи слободно тргују, циркулишу, за мир и да је војно неутрална.

"Србија је данас модел и узор, зато желимо да однос са САД буде један од стубова за даљи развој региона. Због тога сам уверен да имамо добру основу да градимо једну неупоредиво стабилнију и поузданију релацију у будућности", закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести